Szarlotka na ciepło
Składniki
•
2 szklanki maki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szklanka cukru
2 łyżki gęstej śmietany
2 żółtka
5–6 jabłek
4 łyżki cukru
łyżeczka cynamonu
2–3 łyżki wiórków kokosowych
Etapy przygotowania
1.
Do miski przesiej make wymieszana z proszkiem do pieczenia. Dodaj cukier, schłodzoną margarynę, śmietanę i żółtka. Posiekaj wszystko nożem, a następnie szybko zagnieć ciasto. Uformuj kulę, zawiń ją w folię spożywczą i schłodź w lodówce. Jabłka obierz, wytnij gniazda nasienne, pokrój na cienkie wiórki. Średnia prostokątną formę, natłuszczoną i oprószoną mąką, wylep 3/4 ciasta. Wyłóż jabłka, posyp cukrem i cynamonem. Na wierzch pokrusz resztę ciasta, posyp wiórkami kokosowymi. Piecz 50 min w temp. 200°C. Podawaj na gorąco, z bitą śmietaną i rodzynkami.
fot.: BBS
dj.mysta