Szarlotka na ciepło.doc

(93 KB) Pobierz

Szarlotka na ciepło

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0

Składniki


http://gotowanie.onet.pl/0 

http://gotowanie.onet.pl/0

2 szklanki maki

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0

2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0

szklanka cukru

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0

2 łyżki gęstej śmietany

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0

2 żółtka

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0

5–6 jabłek

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0

4 łyżki cukru

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0

łyżeczka cynamonu

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0

2–3 łyżki wiórków kokosowych

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0

Etapy przygotowania


http://gotowanie.onet.pl/0 

1.

http://gotowanie.onet.pl/0

Do miski przesiej make wymieszana z proszkiem do pieczenia. Dodaj cukier, schłodzoną margarynę, śmietanę i żółtka. Posiekaj wszystko nożem, a następnie szybko zagnieć ciasto. Uformuj kulę, zawiń ją w folię spożywczą i schłodź w lodówce. Jabłka obierz, wytnij gniazda nasienne, pokrój na cienkie wiórki. Średnia prostokątną formę, natłuszczoną i oprószoną mąką, wylep 3/4 ciasta. Wyłóż jabłka, posyp cukrem i cynamonem. Na wierzch pokrusz resztę ciasta, posyp wiórkami kokosowymi. Piecz 50 min w temp. 200°C. Podawaj na gorąco, z bitą śmietaną i rodzynkami.

 

 

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0

http://m.onet.pl/_m/7d73f47b11c53050d2f57802a2ca143e,5,12.jpg
fot.: BBS
http://gotowanie.onet.pl/0 

 

 

 

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin