biszkopt.rtf

(1 KB) Pobierz

Składniki:

biszkopt

6 jajek

1 szklanka cukru

1 czubata szklanka mąki

2-3 łyżeczki kakao

1 łyżka oleju

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżka wody

1 puszka mleka skondensowanego (gotowanego, słodzonego)

1 masło extra

8 paczek krakersów Lajkonik 70g

polewa czekoladowa

posiekane orzechy włoskie

 

 

Przygotowanie:

 

Białka ubić z cukrem, dodać żółtka. Razem ubijać. Dodać resztę składników (wodę na końcu). Wymieszać. Piec w dużej prostokątnej blaszce ok. 30-40 min. w temp. 170 st. Po upieczeniu biszkopt podzielić na dwie części.

 

Masa: Masło utrzeć na krem, dodając łyżką stopniowo mleko skondensowane (ugotowane na masę krówkową, ostudzone).

 

Składać ciasto:

1/2 biszkoptu

masa

warstwa herbatników

masa

warstwa herbatników

masa

warstwa herbatników

masa

1/2 biszkoptu

 

 

Całość polać polewą czekoladową i posypać siekanymi orzechami. Odstawić do przegryzienia się składników. Trzymać ciasto w lodówce.

 

Smacznego!

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin