Postne pierogi .doc

(0 KB) Pobierz

2 szkl. mąki

jajko

szczypta soli

farsz:

15 dag suszonych grzybów

2 cebule

3 łyżki oleju

łyżka masła

sól, pieprz

tarta bułka

 

Grzyby umyć, namoczyć przez noc, ugotować, odcisnąć (wywar zostawić), drobno posiekać. Cebulę pokroić, zeszklić na oleju, dodać grzyby, podlać wywarem, dusić pod przykryciem na małym ogniu ok. 40 min. Farsz odparować, gdy jest za rzadki dodać bułki tartej, przyprawić do smaku. Z mąki, letniej wody, szczypty soli zagnieść ciasto, cienko rozwałkować, wyci?ć kółka, na każdym ułożyć łyżeczkę farszu, zlepić brzegi. Gotować w osolonym wrz?tku. Ozdobić podsmażoną cebul?

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin