Pierogi z pisto.doc

(1 KB) Pobierz

Składniki na 4 porcje

 

                            Ciasto na pierogi

                           

                            3 jajka

                           

                            20 łyżek stołowych oliwy z oliwek

                           

                            1 słoik Pisto (smażonych pomidorów z warzywami, np Ybarra)

                           

                                          Do rondelka wlewamy wodę dodajemy sól i podgrzewamy. Kiedy zacznie wrzeć dodać jajka i pozostawic na osiem minut do gotowania. Po upłynięciu czasu wyciągnąć jajka, ostudzić i drobno posiekać.

                                                       

                                          Do miseczki dodać pisto i dokładnie wymieszać z pokrojonym jajkiem aż powstanie farsz. W międzyczasie należy wyrobić ciasto na pierogi. Z wyrobionego ciasta utworzyć formy pierogowe i do każdego z pierogów napchać małą łyżeczką niewielka ilość pisto (farszu) i zalepić ciasto.

                                                       

                                          Pierogi wrzucic do osolonej wody i podgotować. Po 3 minutach wyciągnąć pierogi w wody i układać na talerzach lub półmisku. Najlepiej smakują odsmażane.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin