Pierogi z wołowiną i kurczakiem.doc

(1 KB) Pobierz

Składniki

 

Ciasto:

 

3 szklanki mąki

 

3/4 szklanki wrzątku

 

1 jajo

 

Farsz:

 

Ugotowane 5- 6 skrzydełek z kurczaka

 

Ugotowany kawałek (45 dag) wołowiny

 

Ugotowana marchewka

 

Sposób przyrządzania

 

1. W kopcu mąki wysypanej do miski robimy otwór i wbijamy doń jajo. Resztę zalewamy wodą.

 

2. Mieszamy łyzką i odstawiamy na 15 minut.

 

3. W tym czasie wyjęte z rosołu mięso skubiemy tak by pozbyć się kostek i chrząstek i mielimy lub miksujemy wraz z marchewką.

 

4. Wracamy do ciasta. Wyjęte z miski ugniatamy na stolnicy do gładkości. Ciasto rozwałkowujemy na placek o grubości kilku milimetrów, wycinamy szklanką kółka.

 

5. Na kółko należy wyłożyż łyżeczką farsz, zlepić i widelczykiem docisnąć krawędzie.

 

6. Pierogi nalezy wrzucić na wrzątek i poczekać aż wypłyną.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin