Składniki
Ciasto:
3 szklanki mąki
3/4 szklanki wrzątku
1 jajo
Farsz:
Ugotowane 5- 6 skrzydełek z kurczaka
Ugotowany kawałek (45 dag) wołowiny
Ugotowana marchewka
Sposób przyrządzania
1. W kopcu mąki wysypanej do miski robimy otwór i wbijamy doń jajo. Resztę zalewamy wodą.
2. Mieszamy łyzką i odstawiamy na 15 minut.
3. W tym czasie wyjęte z rosołu mięso skubiemy tak by pozbyć się kostek i chrząstek i mielimy lub miksujemy wraz z marchewką.
4. Wracamy do ciasta. Wyjęte z miski ugniatamy na stolnicy do gładkości. Ciasto rozwałkowujemy na placek o grubości kilku milimetrów, wycinamy szklanką kółka.
5. Na kółko należy wyłożyż łyżeczką farsz, zlepić i widelczykiem docisnąć krawędzie.
6. Pierogi nalezy wrzucić na wrzątek i poczekać aż wypłyną.
jot_em18