Pierogi z szynką i serem .doc

(1 KB) Pobierz

Składniki

 

NA CIASTO:

 

- 0,5 kg mąki

 

- 220 ml wody

 

- 1 żółtko

 

- 1 łyżeczka masła

 

- szczypta soli

 

FARSZ:

 

- 10 dag wędzonej szynki

 

- 10 dag żółtego sera (tartego)

 

- 1 jajko

 

- szczypta gałki muszkatałowej

 

- tarta bułka

 

Sposób wykonania

 

CIASTO:

 

Mąkę,żółtko, masło i sól rozetrzeć i mieszając dolewać ciepłą wodę.

 

Zagnieść ciasto.

 

Rozwałkować je na stolnicy.

 

Szklanką wykrawać z niego kółka.

 

Na każde nałożyć trochę farszu i sklejać zgrabne pierożki.

 

Gotować w osolonym wrzątku.

 

FARSZ:

 

Szynkę dość drobno posiekać.

 

Dodać do niej surowe jajko, ser i gałkę muszkatałową.

 

Całość wymieszać i dodać tyle tartej bułki, aby nadzienie uzyskało dość gęstą konzystencję.

 

Podawać polane roztopionym masłem i posypane tartym serem.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin