Składniki
NA CIASTO:
- 0,5 kg mąki
- 220 ml wody
- 1 żółtko
- 1 łyżeczka masła
- szczypta soli
FARSZ:
- 10 dag wędzonej szynki
- 10 dag żółtego sera (tartego)
- 1 jajko
- szczypta gałki muszkatałowej
- tarta bułka
Sposób wykonania
CIASTO:
Mąkę,żółtko, masło i sól rozetrzeć i mieszając dolewać ciepłą wodę.
Zagnieść ciasto.
Rozwałkować je na stolnicy.
Szklanką wykrawać z niego kółka.
Na każde nałożyć trochę farszu i sklejać zgrabne pierożki.
Gotować w osolonym wrzątku.
Szynkę dość drobno posiekać.
Dodać do niej surowe jajko, ser i gałkę muszkatałową.
Całość wymieszać i dodać tyle tartej bułki, aby nadzienie uzyskało dość gęstą konzystencję.
Podawać polane roztopionym masłem i posypane tartym serem.
jot_em18