Omlet z szynką i szparagami .doc

(2 KB) Pobierz

Składniki

 

•  250 g szparagów

 

•  10 dag szynki

 

•  2 plastry boczku wędzonego (jeśli lubimy)

 

•  1- 2 ząbków czosnku

 

•  1- 2 łyżek posiekanego szczypiorku

 

•  6 jaj

 

•  2 łyżki mąki

 

•  1 łyżka masła

 

•  1 łyżka śmietany

 

•  sól, pieprz, cukier

 

 

Etapy przygotowania

 

1.  Szparagi ugotować (związane białą nitką) w wodzie z dodatkiem odrobiny soli, oraz cukru. Gdy już będą miękkie wyjąć je z wody, ułożyć na talerzu, przeciąć nitkę, a następnie przekroić na pół.

   

2.  Jaja wymieszać ze śmietaną, dodać sól i odrobinę pieprzu. Całą masę ubijać przy pomocy widelca. Następnie dodać 2 łyżki mąki i wszystko ponownie dokładnie wymieszać. Czosnek przecisnąć przez praskę i wymieszać z jajkami.

   

3.  Boczek pokroić na drobne kawałeczki, a następnie wytopić na patelni. Szynkę pokroić na paski i również lekko podsmażyć wraz z boczkiem. Do smażących się wędlin dodać łyżkę masła , poczekać, aż się stopi.

   

4.  Następnie wlać na patelnię masę jajeczną, wymieszać, a na wierzch dołożyć szparagi. Całość smażyć do momentu, aż omlet będzie rumiany.

 

5.  Danie można przygotować również w wersji bez czosnku i bez szczypiorku, wtedy smak będzie delikatniejszy. Omlet przygotowujemy na dużej patelni. Gdy chcemy otrzymać dwa mniejsze, wystarczy masę jajeczną podzielić na pól.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin