Składniki
• 250 g szparagów
• 10 dag szynki
• 2 plastry boczku wędzonego (jeśli lubimy)
• 1- 2 ząbków czosnku
• 1- 2 łyżek posiekanego szczypiorku
• 6 jaj
• 2 łyżki mąki
• 1 łyżka masła
• 1 łyżka śmietany
• sól, pieprz, cukier
Etapy przygotowania
1. Szparagi ugotować (związane białą nitką) w wodzie z dodatkiem odrobiny soli, oraz cukru. Gdy już będą miękkie wyjąć je z wody, ułożyć na talerzu, przeciąć nitkę, a następnie przekroić na pół.
2. Jaja wymieszać ze śmietaną, dodać sól i odrobinę pieprzu. Całą masę ubijać przy pomocy widelca. Następnie dodać 2 łyżki mąki i wszystko ponownie dokładnie wymieszać. Czosnek przecisnąć przez praskę i wymieszać z jajkami.
3. Boczek pokroić na drobne kawałeczki, a następnie wytopić na patelni. Szynkę pokroić na paski i również lekko podsmażyć wraz z boczkiem. Do smażących się wędlin dodać łyżkę masła , poczekać, aż się stopi.
4. Następnie wlać na patelnię masę jajeczną, wymieszać, a na wierzch dołożyć szparagi. Całość smażyć do momentu, aż omlet będzie rumiany.
5. Danie można przygotować również w wersji bez czosnku i bez szczypiorku, wtedy smak będzie delikatniejszy. Omlet przygotowujemy na dużej patelni. Gdy chcemy otrzymać dwa mniejsze, wystarczy masę jajeczną podzielić na pól.
jot_em18