Dania Wigilijne, Ryby 15 maj 2011, 16:41
trudność: łatwe czas: 30-60 min SKŁADNIKI:
• ½ kg filetów rybnych
• ½ kg pieczarek
• 1 kostka masła
• 2 jajka
• wegeta
• mąka
• papryka słodka
• śmietana 32%
• olej
PRZYGOTOWANIE:
Rybę rozmrozić umyć i pokroić w nieduże płaty, obsypać wegetą i pozostawić na kilka minut. Następnie obtoczyć w jajku oraz mące i wkładać na rozgrzany na patelni olej, smażąc ją z obu stron. W tym czasie roztopić na patelni ¾ kostki masła do którego dodajemy ½ pojemnika słodkiej śmietany 32 % oraz pół łyżeczki słodkiej papryki. Powyższe składniki mieszamy aż powstanie z nich maślany sos. Pieczarki myjemy, kroimy w grubsze plasterki a następnie smażymy na maśle z dodatkiem wegety. Tak przygotowane składniki układamy w poniżej podanej kolejności w naczyniu żaroodpornym : 1. pieczarki; 2. usmażona ryba; 3. pieczarki; 4. usmażona ryba; Następnie polewamy maślanym sosem i wstawiamy na około 20 min. do piekarnika
very_significant_other