Ryba w grzybach.odt

(16 KB) Pobierz

Ryba w grzybach

Dania Wigilijne, Ryby 15 maj 2011, 16:41

 

trudność: łatwe
czas: 30-60 min


SKŁADNIKI:

       ½ kg filetów rybnych

       ½ kg pieczarek

       1 kostka masła

       2 jajka

       wegeta

       mąka

       papryka słodka

       śmietana 32%

       olej

 

PRZYGOTOWANIE:

Rybę rozmrozić umyć i pokroić w nieduże płaty, obsypać wegetą i pozostawić na kilka minut. Następnie obtoczyć w jajku oraz mące i wkładać na rozgrzany na patelni olej, smażąc ją z obu stron. W tym czasie roztopić na patelni ¾ kostki masła do którego dodajemy ½ pojemnika słodkiej śmietany 32 % oraz pół łyżeczki słodkiej papryki. Powyższe składniki mieszamy aż powstanie z nich maślany sos. Pieczarki myjemy, kroimy w grubsze plasterki a następnie smażymy na maśle z dodatkiem wegety. Tak przygotowane składniki układamy w poniżej podanej kolejności w naczyniu żaroodpornym : 1. pieczarki; 2. usmażona ryba; 3. pieczarki; 4. usmażona ryba; Następnie polewamy maślanym sosem i wstawiamy na około 20 min. do piekarnika

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin