Krymska marchew na ostro.odt

(17 KB) Pobierz

Marchew na ostro (kuchnia krymska)


Potrawa charakterystyczna dla Krymu, choć podobno nie należy ani do kuchni ukraińskiej, ani rosyjskiej, ani tatarskiej. 
Stanowi smakowity, ostry dodatek do łagodniejszych potraw.

 

 


 

                     

 

                      Rodzaj diety: wegańska

                      SKŁADNIKI:

0,5 kg marchwi 
0,5 szklanki oleju sojowego 
2 łyżki octu 
5-7 ząbków czosnku 
sól 
cukier 
pieprz 
papryka 
kolendra

                      PRZYGOTOWANIE:  PONAD 60 MIN.

Marchew na tarce z grubymi oczkami. 
Dodać 3 łyżki oleju sojowego oraz 2 łyżki octu. 
Pomieszać i zostawić na 2 godziny. 

Następnie przyprawić, zalać wrzącym olejem i dodać rozdrobniony czosnek. Odstawić na dobę, by potrawa uzyskała właściwy aromat i smak.

                      WSKAZÓWKI I UWAGI:

Przyznam się, że jeszcze tego sama nie robiłam. 
Natomiast jadłam w krymskiej stołówce i było bardzo dobre.

Nadesłał(a) Zulejka, dnia: 2009-07-26
Źródło/autor przepisu: "Krym. Pólwysep rozmaitości" Artur Grossman, Wydawnictwo Bezdroża

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin