Potrawa charakterystyczna dla Krymu, choć podobno nie należy ani do kuchni ukraińskiej, ani rosyjskiej, ani tatarskiej. Stanowi smakowity, ostry dodatek do łagodniejszych potraw.
•
• Rodzaj diety: wegańska
0,5 kg marchwi 0,5 szklanki oleju sojowego 2 łyżki octu 5-7 ząbków czosnku sól cukier pieprz papryka kolendra
Marchew na tarce z grubymi oczkami. Dodać 3 łyżki oleju sojowego oraz 2 łyżki octu. Pomieszać i zostawić na 2 godziny. Następnie przyprawić, zalać wrzącym olejem i dodać rozdrobniony czosnek. Odstawić na dobę, by potrawa uzyskała właściwy aromat i smak.
Przyznam się, że jeszcze tego sama nie robiłam. Natomiast jadłam w krymskiej stołówce i było bardzo dobre.
Nadesłał(a) Zulejka, dnia: 2009-07-26Źródło/autor przepisu: "Krym. Pólwysep rozmaitości" Artur Grossman, Wydawnictwo Bezdroża
very_significant_other