02.doc

(34 KB) Pobierz
Należy pracować w rękawiczkach,

·         Należy pracować w rękawiczkach,

·         Możliwość zakażenia i zatrucia substancjami badanymi lub używanymi odczynnikami (toksyny, bakterie, substancje radioaktywne);

·         Możliwość zakażenia badanych materiałów przez osoby pracujące w laboratorium;

 

·         Preparaty biochemiczne są nietrwałe, możliwość namnażania bakterii,

·         Roztwory należy sterylizować,

·         Naczynia powinny być jednorazowe lub sterylizowane,

·         Materiał biologiczny i roztwory przechowujemy w chłodni lub mrozimy,

 

Analiza chemiczna:



Jakościowa i ilościowa



                     

Określa skład

badanej substancji                     określa ilość badanej substancji;

 

Stężenia

 

·         Mol/litr – M

·         Mikromol/litr – uM

·         Gram/litr – g/l

·         Miligram/mililitr – mg/ml

 

C% =  (masa substancji rozpuszczonej / masa roztworu) * 100%

 

 

                ms



C% =                          * 100%

                 mr

 

Dysocjacja elektrolityczna

 

·         NaCl -> Na+ +  Cl-

·         H2O + H2O -> H3O + OH-

 

Moc jonowa

 

µ= ½ Ʃ Ci Zi2   ,gdzie – Ci, Zi -> stężenie i ładunek jonu

 

·         0,5 NaCl -> Na+ + Cl-

        0,5     0,5

 

·         ½ [0,5 (1)2 + 0,5 (1)2 ] = 0,5

 

 

·         0,5 CaCl2 -> Ca2+ + 2Cl-

 

·         ½ [0,5 (2)2 + 1 (1)2] = 1,5

 

 

0,5 AlCl3 -> Al3+ + 3Cl-

                    0,5       1,5

 

½ [0,5 (3)2 + 1 (1)2 ]

 

 

Metody analityczne:

 

I etapem jest rozdział

Badaną substancję można wydzielić przez:

·         Zmiana mocy jonowej,

·         Wysolenie siarczanem amonu (dodatek rzędu 10-100% nasycenia ( ( NH4)2SO4

·         Denaturacja – ogrzewanie lub dodanie czynnika denaturującego,

·         Filtracja lub wirowanie,

·         Chromatografia,

·         Elektroforeza,

 

Metody ilościowe:

·         Analiza wagowa,

·         Miareczkowanie,

·         Spektrofotometria,

·         Metody elektrochemiczne, np. elektrody jonoselektywne,

 

Metody jakościowe:

·         Reakcje charakterystyczne,

 

Obecnie podstawowe metody analityczne związane są ze spektrofotometrią.

Polega na pomiarze pochłaniania światła przez rozpuszczoną substancję.

 

Światło ma charakter korpuskularno falowy co oznacza że zachowuje się jak fale ale zarazem jak cząstki E (energii).

 

Cząstki chemiczne mają ściśle określone poziomy energetyczne i mogą pochłaniać kwanty światła ściśle odpowiednim różnicom między tymi poziomami energetycznymi.

Alkohol etylowy pochłania fale świetlne w zakresie podczerwieni, na tej zasadzie działają profesjonalne mierniki stężenia alkoholu.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin