Składniki:
Biszkopt czekoladowy:
· 5 jajek
· 1 niepełna szklanka maki tortowej
· ½ szklanki cukru
· 2 łyżki kakao
· 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa kokosowa:
· ½ litra mleka
· 20 dag masła
· 20 – 25 dag wiórek kokosowych
· cukier waniliowy
Polewa:
· 20 dag mlecznej czekolady
· 12,5 dag margaryny
Sposób wykonania:
Białka ubić na sztywno dodać cukier, żółtka i nadal ubijać. Na koniec dodać mąkę tortową, proszek do pieczenia i kakao. Delikatnie wymieszać. Wylać do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formy (25 x 36 cm). Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 30 minut w temperaturze 170-180°C. Ostudzony biszkopt można nasączyć wodą z aromatem waniliowym.
Mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie wsypać wiórki kokosowe i gotować do zgęstnienia masy (około 20 minut). Do gorącej masy dodać masło, i od czasu do czasu mieszać łyżką masę, aby masło się rozpuściło. Masę kokosową ostudzić i wyłożyć na biszkopt.
Czekoladę połamać, dodać margarynę i całość podgrzewać na małym ogniu, aż składniki się połączą. Gotową polewą polać ciasto.
henrykgwizdala