Bounty.doc

(24 KB) Pobierz
Bounty

BOUNTY

 

Składniki:

Biszkopt czekoladowy:

·       5 jajek

·       1 niepełna szklanka maki tortowej

·       ½ szklanki cukru

·       2 łyżki kakao

·       1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Masa kokosowa:

·       ½ litra mleka

·       ½ szklanki cukru

·       20 dag masła

·       20 – 25 dag wiórek kokosowych

·       cukier waniliowy

 

Polewa:

·       20 dag mlecznej czekolady

·       12,5 dag margaryny

 

Sposób wykonania:

Białka ubić na sztywno dodać cukier, żółtka i nadal ubijać. Na koniec dodać mąkę tortową, proszek do pieczenia i kakao. Delikatnie wymieszać. Wylać do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formy (25 x 36 cm). Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 30 minut w temperaturze 170-180°C. Ostudzony biszkopt można nasączyć wodą z aromatem waniliowym.

Mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie wsypać wiórki kokosowe i gotować do zgęstnienia masy (około 20 minut). Do gorącej masy dodać masło, i od czasu do czasu mieszać łyżką masę, aby masło się rozpuściło. Masę kokosową ostudzić i wyłożyć na biszkopt.

Czekoladę połamać, dodać margarynę i całość podgrzewać na małym ogniu, aż składniki się połączą. Gotową polewą polać ciasto.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin