Cytrynka.doc

(23 KB) Pobierz
Cytrynka

Cytrynka

 

Składniki:

 

Spód:

·        20 dag herbatników

·        ½ kostki masła

·        2 łyżki cukru

 

Nadzienie:

·      4 jaja

·      4 żółtka

·      ½ szklanki cukru

·      3 łyżki masła

·      ½ szklanki soku z cytryny

·      galaretka brzoskwiniowa

 

Sposób wykonania:

Masło przeznaczone na ciasto roztopić, dodać drobno pokruszone herbatniki, cukier i połączyć. Przełożyć masę do okrągłej formy o średnicy 22-24 cm. Wstawić do gorącego piekarnika (190-200°C.) i lekko zrumienić.

W garnku rozmącić widelcem jaja i żółtka. Dodać sok z cytryny i cukier. Nieustannie mieszając podgrzewać na małym ogniu, aż masa zgęstnieje. Dodać masło i mieszać, aż się rozpuści i połączy z pozostałymi składnikami. Masę rozsmarować na spodzie i wstawić do lodówki. Całość zalać tężejącą galaretką brzoskwiniową.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin