Śmietankowo-budyniowa pokusa.doc

(25 KB) Pobierz
Śmietankowo-budyniowa pokusa

Śmietankowo-budyniowa pokusa

 

Składniki:

Biszkopt:

·        4 jajka

·        ½ szklanki cukru

·        ½ szklanki mąki pszennej

·        1 łyżka kakao

·        ½ łyżeczki proszku do pieczenia

Poncz:

·      ok. 1/3 szklanki przegotowanej zimnej wody

·      kilka kropel aromatu śmietankowego

Masa budyniowa:

·      3 szklanki mleka

·      20 dag masła

·      cukier waniliowy

·      2 budynie karmelowe

Masa śmietankowa:

·      1 łyżka kawy rozpuszczalnej

·      1/3 szklanki gorącej wody

·      2 łyżki żelatyny

·      ¾ litra śmietany 30%

·      ok. 6 łyżek cukru pudru

Do dekoracji:

·      5 dag gorzkiej czekolady

 

Sposób wykonania:

Białka ubić na sztywną pianę. Dodać cukier i dalej ubijać, aż piana będzie sztywna i gładka. Następnie dodać żółtka i ubijać dalej. Mąkę pszenną wymieszać z kakao, proszkiem do pieczenia i wsypać do ubitych jajek. Delikatnie wymieszać i wylać ciasto na wysmarowaną tłuszczem prostokątną formę o wymiarach 25 na 36 cm. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 25 minut w temperaturze 180°C. Po upieczeniu biszkopt ostudzić i nasączyć ponczem (wodę wymieszać z aromatem śmietankowym).

2 szklanki mleka wlać do garnka, dodać masło, cukier waniliowy i wszystko razem zagotować. W pozostałym mleku rozpuścić budynie karmelowe i wlać do gotującego się mleka. Chwilkę pogotować na małym ogniu. Gorącą masę budyniową wylać na upieczony i ostudzony biszkopt. Ciasto odstawić do wystudzenia.

Kawę rozpuszczalną zalać 1/3 szklanki gorącą wodą i wymieszać. Następnie wsypać i rozpuścić żelatynę. Ostudzić. Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem pudrem. Na sam koniec dodać ostudzoną żelatynę z kawą i delikatnie wymieszać. Masę śmietankową wyłożyć na ostudzoną już masę budyniową. Na wierzch ciasta zetrzeć na tarce o dużych oczkach gorzką czekoladę.

Ciasto schłodzić w lodówce.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin