Miodownik.doc

(24 KB) Pobierz
Miodownik

Miodownik

 

Składniki:

Ciasto:

·        25 dag margaryny

·        ½ szklanki miodu

·        1 szklanka cukru

·        5 jajek

·        3 ½ szklanki mąki

·        2 łyżeczki sody oczyszczonej

 

Krem:

·        ¾ litra mleka

·        ¾ szklanki cukru

·        7 łyżek kaszy manny

·        20 dag masła

·        12 dag margaryny

·        sok z dwóch cytryn

 

Do dekoracji:

·        kolorowe cukierki

 

Sposób wykonania:

Margarynę, miód i cukier zagotować. Ostudzić. Do masy dodać jajka, mąkę i sodę oczyszczoną. Ciasto wyrobić i podzielić na 3 części. Każdą część ciasta upiec osobno w wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formie (25 x 36 cm). Piec przez ok. 12 minut w temperaturze 160-170°C.

Mleko zagotować z cukrem. Do gotującego się mleka wsypać kaszę mannę. Trochę pogotować mieszając. Ostudzić.

Masło utrzeć z margaryną na puszystą masę. Następnie dodawać stopniowo kaszę mannę i sok z cytryn.

Kremem przełożyć upieczone placki. Wierzch ciasta posypać kolorowymi cukierkami.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin