Łosoś z borowikami w sosie śliwkowym.doc

(193 KB) Pobierz
Łosoś z borowikami w sosie śliwkowym

Łosoś z borowikami w sosie śliwkowym

 

 

 

 

 

 

 

Składniki:

400 g świeżych borowików
200 g sparzonych orzechów
• 4 łyżki cukru
• 2 łyżki bułki tartej
• 2 łyżki miodu
• 1 łyżka masła
250 g twardych śliwek węgierek
• 100 ml śliwowicy
200 g fasolki mamut
• 400 filetu z łososia
• 1 cebulka dymka
• 2 gałązki tymianku
• sól, pieprz, oliwa

 

 

 

 

 

 

• oczyszczone borowiki, sparzone orzechy i białe części cebuli dymki drobno siekamy

 

 

 

 

 

 

• grzyby i cebulę wrzucamy a patelnię z oliwą i podsmażamy

 

 

 

 

 

 

• dodajemy orzechy, przesmażamy, dodajemy miód, doprawiamy solą i pieprzem, na koniec dodajemy bułkę tartą, aby zagęścić masę

 

 

 

 

 

 

• oczyszczony filet łososia układamy na blasze z pergaminem skórą do dołu, doprawiamy solą i pieprzem, po czym obkładamy dokładnie przestudzoną masą z borowików i orzechów

 

 

 

 

 

 

• wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160°C na 15-20 minut w zależności od grubości ryby

 

 

 

 

 

 

• w osolonym wrzątku gotujemy oczyszczoną fasolkę mamut na wpół twardo; hartujemy w zimnej wodzie

 

 

 

 

 

 

• w garnku rozgrzewamy oliwę, wrzucamy przestudzoną fasolkę, dodajemy sól, pieprz i jakieś świeże zioło, na przykład tymianek, na koniec doprawiamy posiekanym szczypiorem

 

 

 

 

 

 

• na suchej patelni upalamy cukier na złoty karmel, wrzucamy pokrojone na ćwiartki śliwki, podsmażamy i zalewamy śliwowicą

 

 

 

 

 

 

• podpalamy alkohol i flambirujemy śliwki, a kiedy płyn odparuje dodajemy masło; podgrzewamy, aż tłuszcz się rozpuści

 

 

 

 

 

 

• na talerze wykładamy fasolkę, na to pokrojone kawałki upieczonego łososia, polewamy sosem ze śliwek, dekorujemy szczypiorem

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin