BARSZCZ
4 buraki 2 suszone grzyby 1 cebula ziele angielskie liść laurowy sól pieprz 1 łyżka masła
USZKA
15 dag mąki 1 jajko 8 dag suszonych grzybów bułka tarta 2 cebule olej
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA
Grzyby umyć, namoczyć i ugotować. Buraki obrać, zetrzeć na tarce albo pokroić. Dodać cebulę, przyprawy, zalać zimną wodą i zagotować. Przecedzić, dodać wywar z grzybów, zagotować, przyprawić i dodać masło. Grzyby na farsz ugotować, zemleć i przesmażyć na oleju ok. 10 minut. Dodać wcześniej przysmażoną cebulę. Farsz zagęścić tartą bułką i przyprawić. Z mąki, jajka i wody zagnieść ciasto, rozwałkować, wycinać kwadraty. Na każdy nakładać farsz i zlepić. Ugotować w lekko osolonej wodzie. Podawać z barszczem.
andi.j