Sernik wegetariański
Składniki na 4 porcje:
50 dag białego sera trzykrotnie mielonego
4 jaja
łyżka masła
pęczek szczypiorku
pęczek rzodkiewek
por średniej wielkości
10 dag bułki tartej
paczka krakersów
sól, biały pieprz
Warzywa dokładnie umyj i osusz. Szczypiorek i rzodkiewkę drobno posiekaj, por pokrój w krążki (powinno ich być 3 łyżki). Ser włóż do miski, dokładnie utrzyj z masłem i żółtkami, a następnie wymieszaj z przygotowanymi warzywami.
Białka ubij na sztywną pianę, połącz z masą serową, dopraw ją solą i pieprzem do smaku. Teraz przełóż już do formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą oraz wyłożonej krakersami. Wstaw do nagrzanego piekarnika (180°C) i upiecz na jasnozłoty kolor (około 60 minut).
henrykgwizdala