Tort tiramisu z truskawkami i malinami.doc

(28 KB) Pobierz
Tort tiramisu z truskawkami i malinami

 

 

 

 

Tort tiramisu z truskawkami i malinami

·         3 jajka

·         120 g cukru

·         szczypta soli

·         3 łyżki Amaretto

·         120 g mąki

·         30 g kakao

·         2 łyżeczki proszku do pieczenia

·         130 ml amaretto

·         250 g truskawek

·         300 g malin

·         5 płatków żelatyny

·         250 g serka mascarpone

·         250 g twarogu 20%

·         75 g cukru

·         1 opakowanie cukru waniliowego

·         80 ml amaretto

·         400 ml śmietany

·         Do dekoracji: kilka listków melisy

1. Jajka, cukier, sól i amaretto włożyć do miski. Miksować przez 8-10 minut na puszystą masę. Wymieszać mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Przesiać do masy jajecznej i ostrożnie wymieszać. Całość wlać do tortownicy (26 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 175 stopni (gazowy: pozycja 3). Odstawić do ostygnięcia.

Składniki etapu: 3 jajka, 120 g cukru, szczypta soli, 3 łyżki amaretto, 120 g mąki, 30 g kakao, 2 łyżeczki proszku do pieczenia
2. Przekroić w poziomie. Wokół spodu zacisnąć pierścień tortownicy. Obie części tortu nasączyć amaretto. Truskawki opłukać i przekroić na pół lub na ćwiartki. Wyłożyć maliny.
3. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Do miski włożyć serek mascarpone, twaróg, cukier i cukier waniliowy; wszystko wymieszać. Żelatynę rozpuścić według wskazówek na opakowaniu. Wymieszać żelatynę z amaretto i dodać do masy mascarpone cały czas mieszając. Śmietanę ubić. Jak tylko masa zacznie się zsiadać, jeszcze raz energicznie wymieszać i ostrożnie dodać śmietanę.

Składniki etapu: 5 płatków żelatyny, 250 g serka mascarpone, 250 g twarogu 20%, 75 g cukru, 1 opakowanie cukru waniliowego, 80 ml amaretto, 400 ml śmietany
4. Połowę kremu wyłożyć na spód ciasta. Odłożyć kilka owoców do dekoracji. Połowę owoców ułożyć na kremie i lekko docisnąć. Przykryć drugą warstwą tortu. Wyłożyć resztę kremu i resztę owoców. Wygładzić i wstawić do lodówki na ok. 2 godziny bez przykrycia.
Na końcu ostrożnie zdjąć pierścień. Ozdobić owocami i melisą.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin