Tort tiramisu z truskawkami i malinami
· 3 jajka
· 120 g cukru
· szczypta soli
· 3 łyżki Amaretto
· 120 g mąki
· 30 g kakao
· 2 łyżeczki proszku do pieczenia
· 130 ml amaretto
· 250 g truskawek
· 300 g malin
· 5 płatków żelatyny
· 250 g serka mascarpone
· 250 g twarogu 20%
· 75 g cukru
· 1 opakowanie cukru waniliowego
· 80 ml amaretto
· 400 ml śmietany
· Do dekoracji: kilka listków melisy
1. Jajka, cukier, sól i amaretto włożyć do miski. Miksować przez 8-10 minut na puszystą masę. Wymieszać mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Przesiać do masy jajecznej i ostrożnie wymieszać. Całość wlać do tortownicy (26 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 175 stopni (gazowy: pozycja 3). Odstawić do ostygnięcia.
Składniki etapu: 3 jajka, 120 g cukru, szczypta soli, 3 łyżki amaretto, 120 g mąki, 30 g kakao, 2 łyżeczki proszku do pieczenia2. Przekroić w poziomie. Wokół spodu zacisnąć pierścień tortownicy. Obie części tortu nasączyć amaretto. Truskawki opłukać i przekroić na pół lub na ćwiartki. Wyłożyć maliny.3. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Do miski włożyć serek mascarpone, twaróg, cukier i cukier waniliowy; wszystko wymieszać. Żelatynę rozpuścić według wskazówek na opakowaniu. Wymieszać żelatynę z amaretto i dodać do masy mascarpone cały czas mieszając. Śmietanę ubić. Jak tylko masa zacznie się zsiadać, jeszcze raz energicznie wymieszać i ostrożnie dodać śmietanę.
Składniki etapu: 5 płatków żelatyny, 250 g serka mascarpone, 250 g twarogu 20%, 75 g cukru, 1 opakowanie cukru waniliowego, 80 ml amaretto, 400 ml śmietany4. Połowę kremu wyłożyć na spód ciasta. Odłożyć kilka owoców do dekoracji. Połowę owoców ułożyć na kremie i lekko docisnąć. Przykryć drugą warstwą tortu. Wyłożyć resztę kremu i resztę owoców. Wygładzić i wstawić do lodówki na ok. 2 godziny bez przykrycia.Na końcu ostrożnie zdjąć pierścień. Ozdobić owocami i melisą.
inka40