Tort Andaluzja.doc

(111 KB) Pobierz
Tort Andaluzja

Tort Andaluzja

Na 3 blaty pieczone w tortownicy o średnicy 24 cm (u mnie 25) potrzeba:

10 białek

160 gr zmielonych migdałów

160 gr cukru pudru

1/2 szklanki cukru kryształu

40 dag kakao

 

Cukier puder, kakao i migdały wymieszać.
Rozgrzać piekarnik do 200 *C.
Tortownicę za każdym razem wykładać papierem do pieczenia (spód) a boki smarować masłem. Jeżeli posiada się trzy tortownice można upiec blaty na raz. Jeżeli nie, trzeba piec po kolei.
Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec stopniowo dodawać cukier, ubijać do sztywnej, lśniącej piany. Delikatnie wmieszać ręcznym mieszadłem i na raty suche składniki.
Podzielić na 3 porcje i upiec blaty przez 15-17 minut każdy.


Masa cytrynowa:

2 cytryny

2 żółtka 

1 jajo

40 gr masła

200 gr kremówki

1 1/2 łyżeczki żelatyny

1/2 szklanki cukru

 

W miseczce metalowej/szklanej żaroodpornej umieścić jajko, żółtka, cukier, sok z cytryn,  skórkę z cytryn, cukier. Postawić nad garnkiem z gotującą się wodą i ubijać na parze ok 15 minut aż masa zgęstnieje. Na koniec dodać żelatynę i szybko wymieszać. Ochłodzić, wstawić do lodówki.
Do tego momentu szło dobrze. Gdy następnego dnia wyjęłam stężały krem cytrynowy i chciałam go połączyć z ubitą kremówką (według przepisu 75 gr, ale ja dałam prawie 3 razy więcej) a pomimo długotrwałego miksowania w kremie czuć było grudki żelatyny, musiałam go uratować. Zrobiłam to przez podgrzewanie i mieszanie masy cytrynowej z kremówką. Potem schłodziłam, gdy masa zaczynała tężeć ubiłam ją lekko mikserem. Była gotowa i uratowana.
Krem czekoladowy:

2 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady

100 gr kremówki

200 gr kremówki

80 gr masła

 

100 gr kremówki prawie zagotować i wylać na połamaną czekoladę, po 30 sekundach mieszać delikatnie do połączenia składników i powstania lśniącej, gładkiej masy. Odłożyć połowę, zaś resztę ochłodzić do temperatury pokojowej.
Masło utrzeć na puch, powoli dodawać krem czekoladowy.
Kremówkę ubić i połączyć z masą.


Wykonanie tortu:
Na pierwszy blat migdałowy wykładamy krem czekoladowy, przykrywamy blatem, wykładamy krem cytrynowy, przykrywamy blatem i polewamy odłożoną wcześniej polewą czekoladową. Zamykamy obręcz wokół tortu i wstawiamy do lodówki. Gdy tort się chłodzi, przygotowujemy polewę czekoladową:

2 tabliczki gorzkiej czekolady

200 ml mleka

30 gr cukru

30 gr masła

Mleko zagotowujemy i wylewamy na połamaną czekoladę. Dodajemy masło i cukier, mieszamy do połączenia składników i uzyskania gładkiej polewy. Gdy ochłodzi się do temperatury pokojowej polewamy tort. Odstawiamy do schłodzenia na noc albo kilka godzin.
Najlepiej wyjąć na godzinę przed planowanym podaniem.
 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin