2 i 1/2 szklanki mąki 1 Kasia 1 jajko 2 żółtka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki śmietany krem: 4 żółtka 1 całe jajko 8 łyżek cukru 2 pełne łyżki mąki ziemniaczanej 2 pełne łyżki mąki pszennej budyń śmietankowy 1/2 l mleka 1 Kasia
Ciasto wkładamy na 1 godzinę do lodówki, następnie wałkujemy i kroimy w wąskie (1,5 cm) paski. Nawijamy na metalowe rurki.Paski muszą zachodzić na siebie. Pieczemy 20 minut w temp. 200 stopni na złoto, zdejmujemy i studzimy.Odlać pół szklanki mleka, a resztę zagotować. Żółtka utrzeć z cukrem i dodać obydwiemąki oraz budyń i te pół szklanki mleka. Wszystko wymieszać, wlać na gotujące się mleko i ugotować budyń.Kasia utrzeć i, cały czas ucierając, dodawać, po łyżce ostudzony budyń. Tak przygotowanym kremem przełożyć rurki.
rusek27