Czekoladowa Kleopatra.doc

(170 KB) Pobierz

CZEKOLADOWA KLEOPATRA

BISZKOPT:
-6 jaj
-1 szklanka cukru
-0,5 szklanki mąki pszennej
-0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-3 łyżki kakao
-3 łyżki oleju

KREM:
-0,5 szklanki mleka
-1 szklanka cukru (jeśli ktoś lubi mało słodkie ciasta to najwyżej 0,5 szklanki)
-2 opakowania cukru waniliowego
-1 kostka Kasi
-2 szklanki mleka w proszku

Czas
pieczenia: piec w temperaturze 180 stopni ok.40 minut.

BISZKOPT:
Oddzielić białka od żółtek.
Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Ja zawsze przed ubijaniem dodaję szczyptę soli- wtedy piana zawsze ubija mi się tak genialnie,że można ją kroić nożem i nie ma opcji,żeby było inaczej. Do piany z białek dodawać po jednym żółtku.
W miseczce wymieszać obie mąki, proszek do pieczenia i kakao. Dodawać to wszystko po 1 łyżce do ubitych jajek, najlepiej siejąc przez sito (biszkopt bardzo zyskuje wówczas na puszystości). Na końcu dodać do ciasta olej. Całość przelać do blaszki o wymiarach 25x36 cm . Ciasto jest gotowe, gdy boki lekko odstają od formy, a wbity w nie patyczek jest suchy.

 

KREM:
0,5 szklanki mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym.Ostudzić.
Kasię utrzeć. Wciąż ucierając dodawać do niego ostudzone mleko (małymi porcjami!!!!!). Gdy składniki się połączą dodawać do nich stopniowo mleko w proszku. Utrzeć na jednolitą masę.

Biszkopt przekroić na pół i przełożyć masą. Wierzch można polać polewą czekoladową albo posmarować cienką warstwą masy i dowolnie udekorować.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin