Szachownica serowo makowa
Składniki
Ciasto kruche:
· 2 szklanki mąki
· 3 łyżki cukru pudru
· 2 żółtka
· 20 dag margaryny
· 2 łyżki śmietany
· 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa serowa:
· 1,5 kg białego 2-krotnie mielonego
· 100 g masła
· 0.7szklanki cukru
· 3 jajka
· 2opakowanie budyniu śmietankowego z cukrem
· 2 łyżki kakao
· 4 łyżki mleka
Masa makowa:
· 0.5 kg maku
· 100 g bakalii
· 0.5 szklanki cukru
· 2 jajka
· 0.5 opakowania cukru waniliowego
· olejek migdałowy(kilka kropel)
· sok z cytryny
Zagnieść ciasto kruche z podanych składników. Wyłożyć na blachę wysmarowaną tłuszczem.
Jajka utrzeć z cukrem. Stopniowo dodawać masło i dalej ucierać. Dodać ser i budyń. Rozetrzeć na pulchną masę.
Mak sparzyć gorącą wodą. Jak wystygnie odcedzić, 2-krotnie zmielić. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać mak, olejek, sok z cytryny i pokrojone bakalie. Pod koniec ucierania dodać ubitą pianę z białek i delikatnie wymieszać.
Szachownica:
Ser podzielić na dwie części w stosunku 2:1. Mniejszą część zostawić a drugą układać na kruchym cieście w podłużne pasy na przemian z makiem do wyczerpania obu mas. Teraz pozostały ser podzielić znów na pół i do jednej dodać kakao i mleko i wymieszać. Teraz układać na pierwszej warstwie, tam gdzie ser biały to ser z kakaem, a tam gdzie mak to ser biały. Warstwy wyrównać i wstawić do piekarnika o temp. 180 - 200 stopni na około 40 - 50 min.(ale to zależy od piekarnika- trzeba po prostu sprawdzać:) Placek po całkowitym ostygnięciu wyjąć z formy i udekorować rozpuszczoną czekoladą lub polewą, robiąc cienkie pasy tam gdzie łączy się ser ciemny i jasny.
tilia62