Tort brzoskwiniowy.doc

(595 KB) Pobierz
Tort brzoskwiniowy

Tort brzoskwiniowy

 

 

Składniki

ciasto

·         mąka krupczatka 2 szklanki

·         jajka 8 szt

·         proszek do pieczenia 2 łyżeczki

·         cukier 1 szklanka

krem

·         śmietana 30% 1 litr

·         śmietana fix 2 torebki

·         cukier puder 6-8 łyżeczek

·         dodatkowo

·         brzoskwinie 1 puszka

·         woda

·         cukier

·         cytryna

 

Sposób przyrządzenia

Biszkopt:
Białka ubić na sztywna pianę, dodawać stopniowo cukier ciągle ubijając a następnie żółtka - dalej ubijając dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia - delikatnie wymieszać łyżką. Upiec biszkopt. Czas pieczenia 20-30 minut w temp. 180%

Krem:
Bardzo zimną śmietanę ubić trzepaczką, dodawać stopniowo cukier, a gdy jest puszysta, dodać "śmietan-fix" aby ją zagęścić i usztywnić. Wstawić do lodówki.

Ostudzony biszkopt przekroić na trzy części, pokropić wodą zmieszaną z cytryną i cukrem.
Na pierwszy krążek położyć pokrojone w kostkę brzoskwinie i grubą warstwę śmietany.
Przykryć drugim krążkiem ciasta, nasączyć, posmarować śmietaną, (zamiast śmietaną można posmarować dżemem) po czym następny krążek posmarować śmietaną i udekorować tort według uznania.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin