Składniki:- 0,5 - gęsi,- 0,5 kg - kiszonej kapusty,- 2 - marchewki,- 1 - pietruszka,- 1 - cebula,- 3-4 - grzyby suszone, - 2-3 liście laurowe,- kilka ziaren ziela angielskiego,- sól, pieprz
Plan działania:- gęś pokroić i włożyć do garnka z wodą gotującą dodać warzywa, liść laurowy, 3 ziarenka ziela- angielskiego, posolić i przykryć do zagotowania,- w drugim garnku gotujemy we wrzącej wodzie kapustę kiszoną pod przykryciem,- po zagotowaniu odsączamy i drobno kroimy i wrzucamy do wywaru i gotujemy do zagotowania ok. 5-10 min.,- w międzyczasie gotujemy ziemniaki [ok. 1 kg obrane - w całości] i wodę z nich wlewamy do wywaru,- same ziemniaki wkładamy bezpośrednio na talerz i zalewamy je kwaśnicą.- w rondelku podtapiamy masło dodajemy 1 i 1/2 łyżki mąki i rozmieszamy i smażymy na złoty kolor.- do zupy wlewamy wywar z kapusty i dodajemy zasmażkę, którą najpierw łączymy z częścią wywaru i po wymieszaniu wlewamy do zupy i gotujemy do wrzenia.
g-alf