Kurczak po wiedeńsku.doc

(21 KB) Pobierz

KURCZAK PO WIEDEŃSKU

 

·        1 sprawiony kurczak

·        sól , pieprz

·        4 łyżki mąki

·        2 jajka

·        15 dag bułki tartej

·        2 łyżki octu winnego

·        1 ogórek wężowy

·        1 szklanka oleju

 

               Porcje kurczaka natrzeć solą i obtoczyć w mące , jajka rozmącić z 2 łyżkami wody . Kawałki kurczaka posmarować masą jajeczną i obtoczyć w tartej bułce . Ogórek drobno posiekać oprószyć solą i odstawić na 30 min. I odlać wytworzony sok . Ocet wymieszać z 4 łyżkami oleju , solą i pieprzem dodać zmiażdżony ząbek czosnku , przygotowanym sosem polać kawałki ogórka i delikatnie wymieszać. W dużym garnku rozgrzać olej , obsmażyć kurczaka z każdej strony a następnie przykryć i dusić ok.40 min.  

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin