Ryż po kreolsku.doc

(21 KB) Pobierz

RYŻ PO KREOLSKU

 

·        20 dag ryżu

·        40 ml bulionu jarzynowego

·        40 dag twardych moreli

·        1 pęczek młodej cebuli

·        5 dag zielonych oliwek

·        5 dag czarnych oliwek

·        3 łyżki oliwy z oliwek

·        ½ łyżeczki pieprzu

·        sos sojowy

·        cynamon

·        7 dag orzechów laskowych

 

             Ryż zeszklić na łyżce oliwy dodać bulion i pieprz i gotować do miękkości na średnim ogniu . Morele , cebulę i oliwki drobno pokroić , ryż doprawić sosem sojowym , odrobiną cynamonu i wymieszać z czym się da , po czym rozłożyć na wysmarowanej oliwą blaszce , skropić pozostałą oliwą i zapiekać ok 10 min. w 250‘C .

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin