Wątróbka po węgiersku.doc

(20 KB) Pobierz

WĄTRÓBKA PO WĘGIERSKU

 

·        60 dag wątróbki wieprzowej

·        2 strąki czerwonej papryki

·        5 pomidorów

·        3 jabłka

·        1 jajko

·        ½ szklanki czerwonego wina wytrawnego

·        4 łyżki oleju

·        1 łyżeczka majeranku sól , pieprz

 

Wątróbkę pokroić na cienkie plastry obsmażyć z obu stron na oleju , przełożyć do rondla . paprykę pokroić w krążki , jabłka przekroić na połowy , wydrążyć , pomidory sparzyć obrać ze skóry i pokroić w plastry . Wątróbkę oprószyć pieprzem , majerankiem i solą ułożyć na niej plastry jabłek , krążki papryki oraz plasterki pomidorów zalać winem i dusić na małym ogniu 5 min. jajko rozmącić polać im potrawę i trzymać chwilę na ogniu aż się  zetnie .

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin