WĄTRÓBKA PO WĘGIERSKU
· 60 dag wątróbki wieprzowej
· 2 strąki czerwonej papryki
· 5 pomidorów
· 3 jabłka
· 1 jajko
· ½ szklanki czerwonego wina wytrawnego
· 4 łyżki oleju
· 1 łyżeczka majeranku sól , pieprz
Wątróbkę pokroić na cienkie plastry obsmażyć z obu stron na oleju , przełożyć do rondla . paprykę pokroić w krążki , jabłka przekroić na połowy , wydrążyć , pomidory sparzyć obrać ze skóry i pokroić w plastry . Wątróbkę oprószyć pieprzem , majerankiem i solą ułożyć na niej plastry jabłek , krążki papryki oraz plasterki pomidorów zalać winem i dusić na małym ogniu 5 min. jajko rozmącić polać im potrawę i trzymać chwilę na ogniu aż się zetnie .
g-alf