KREM Z CUKINI
Ø 50 dag cukini
Ø 1 mała cebula
Ø 1 łyżka oleju
Ø 1 ½ szklanki rosołu
Ø 1/5 litra śmietany kremówki
Ø 15 dag kiełbasy zwyczajnej
Ø 1 pęczek koperku
Ø sól , pieprz , gałka muszkatałowa
Część cukini pokroić w plasterki , część w kostkę , cebulę posiekać , plastry cukini podsmażyć na mocno rozgrzanym oleju , zdjąć z patelni , na tym samym tłuszczu smażyć cebulę i pokrojoną w kostkę cukinię , zalać rosołem , gotować na małym ogniu ok.5min. i przetrzeć przez sito , wymieszać ze śmietaną , doprawiś solą , pieprzem i gałką .
Kiełbasę pokroić w cienkie plasterki , podgrzać w zupie , włożyć podsmażone plastry cukini , dodać posiekany koperek .
g-alf