A Opracowanie i wdrażanie systemu HACCP, Oznakowanie CE.doc

(1514 KB) Pobierz
„Opracowanie i wdrażanie systemu HACCP”

32

 







 

program wspierania biznesu ii

 

PHARE

 

PROJEKT  SME-FIT

 

 

 

 

 

 

CERTYFIKACJA  W  POLSCE

 

 

 

 

 

 

 

                                                     Opracowanie:

                                               Dżenia Sarpalius-Małuszkiewicz

                                               Grzegorz Korc

 

 

 

 

 

 

 

 

związek rzemiosła polskiego

2004

 

 

 

 

Spis treści

 

Opracowanie i wdrażanie systemu HACCP

 

1.     Co to jest HACCP i historia systemu HACCP                                                        4

2.     Status prawny systemu HACCP w Polsce                                                                      5

2.1 Prawo Unii Europejskiej                                                                                                  6

2.2 Kodeks Żywnościowy FAO / WHO                                                                                    7

2.3 Krajowe ustawodawstwo żywnościowe                                                                      10

3. Zagrożenia żywności                                                                                                                13

3.1 Infekcje pokarmowe                                                                                                                13

3.2 Zatrucia pokarmowe                                                                                                                14

4. Zagrożenia biologiczne                                                                                                                14

4.1 Infekcje i zatrucia pokarmowe przez bakterie i pleśnie                                          14

4.2 Wirusy                                                                                                                                            16

4.3 Pasożyty                                                                                                                                            17

4.4 Szkodniki                                                                                                                              17

5. Fizyczne i chemiczne niebezpieczeństwa                                                                      17

5.1 Niebezpieczeństwa chemiczne                                                                                    17

5.2 Zagrożenia fizyczne                                                                                                                18

6. Program wstępny                                                                                                                19

7. Zasady i etapy tworzenia systemu HACCP                                                                      21

8. Dokumentowanie systemu HACCP                                                                                    23

9. Zasady postępowania przy opracowywaniu i wdrażaniu HACCP                            26

10. Korzyści ze stosowania systemu HACCP                                                                      28

11. HACCP punktem wyjścia do innych systemów jakości                                          29

12. Ile kosztuje HACCP                                                                                                                29

 

Oznakowanie CE

 

1. Oznakowanie CE. Wstęp                                                                                                  32

2. Podstawowe informacje dotyczące oznakowania CE                                          33

3. Na jakiej drodze prawnej uznawane są parametry
techniczne w krajach UE?                                                                                                                33

4. Nowe Podejście do harmonizacji i normalizacji technicznej                            34

5. Różnice pomiędzy Nowym i Starym podejściem                                                        35

6. Zasady oceny zgodności na całym obszarze UE
(Globalne Podejście)                                                                                                                36

7. Zakres i regulacje dyrektyw Nowego Podejścia                                                        37

8. Stosowanie dyrektyw do poszczególnych wyrobów                                                        37

9. Zasady wprowadzania do na rynku UE obrotu wyrobów
oznaczonych CE                                                                                                                              38

10. Sporządzenie dokumentacji technicznej wyrobu                                                        39

11. Wystawienie deklaracji zgodności Wspólnot Europejskich                            39

12. Modułowy system oceny zgodności                                                                                    40

13. Oznakowanie CE: nadzór rynku. Wprowadzenie                                                        45

14. Podstawy prawne systemu oceny zgodności i nadzoru rynku                            46

15. Jak jest zbudowany system nadzoru rynku?                                                        47

16. Zadania poszczególnych organów nadzoru rynku                                                        47

17. Sposób prowadzenia kontroli wyrobów wprowadzonych do obrotu              49

18. Środki podejmowane wobec wyrobów nie spełniających
wymagań zasadniczych                                                                                                                50

19. Kary, które mogą zostać wymierzone producentom, importerom
oraz dystrybutorom                                                                                                                              51

20. Etapy wiodące do oznakowania CE (prezentacja)                                                        52

21. Konkretny przykład przejścia procedury do otrzymania
oznakowania CE                                                                                                                              61

22. Jak dobrze wybrać jednostkę notyfikowaną, która weźmie udział
w procesie uzyskania oznakowania CE? (prezentacja)                                          66

23. Oznakowanie CE. Bibliografia                                                                                    69

24. Dodatki                                                                                                                                            70

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

„Opracowanie i wdrażanie systemu HACCP”

 

 

 

 

 

 

 

 

Opracowała  : Dżenia Sarpalius – Małuszkiewicz

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1. Co to jest HACCP i historia systemu HACCP

 

System HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Points) – czyli system analizy zagrożeń i krytycznych punktów kontroli – opracowano w celu zapobieganiu zagrożeniom. Warunkiem koniecznym gwarantowania bezpieczeństwa żywności jest eliminowanie zagrożenia zdrowia i życia ludzkiego. Co roku na całym świecie rejestruje się wiele zatruć pokarmowych wywołanych żywnością nie spełniającą jakości zdrowotnej, często zatrucia kończą się tragicznie dla konsumentów. HACCP ma zapewnić pełne bezpieczeństwo konsumenta spożywającego żywność wyprodukowaną w warunkach wdrożonego i sprawdzonego pod względem skuteczności systemu. HACCP jest systemem prewencyjnym i zapewnia logiczny, uporządkowany sposób postępowania w wyniku analizy potencjalnych zagrożeń biologicznych, chemicznych i fizycznych na poszczególnych etapach procesu produkcyjnego. Wyznacza składniki, miejsca, operacje, czynności, w których zagrożenia te mogą wystąpić, oraz określa, które z nich stanowią krytyczne zagrożenia bezpieczeństwa zdrowotnego konsumenta i jak należy je kontrolować, aby wyeliminować zagrożenie lub je zminimalizować do bezpiecznego poziomu.

              Przystępując do opracowywania systemu HACCP dla procesów i produktów żywnościowych wytwarzanych w konkretnych zakładach produkujących żywność, należy uwzględniać realne warunki w nich występujące. Ponadto trzeba mieć świadomość, że warunkiem wdrożenia i zapewnienia skutecznego systemu HACCP jest wcześniejsze spełnienie przez zakład zasad dobrej praktyki produkcyjnej – GMP (Good Manufacturing Practice), które są podstawą wszystkich systemów zarządzania jakością.

Koncepcja systemu HACCP zrodziła się na początku lat 60 gdy w ramach amerykańskiego programu lotów kosmicznych realizowano projekt „Produkcja i badanie żywności”. Głównym zadaniem tego projektu było zagwarantowanie astronautom żywności bezpiecznej pod względem mikrobiologicznym, co wraz ze sprawnością techniczną maszyn i urządzeń statków kosmicznych decydowało o powodzeniu lotów kosmicznych. System HACCP powstał w wyniku współpracy firmy Pillsbury Company produkującej żywność, laboratoriów badawczych Armii USA oraz Narodowej Agencji ds. Aeronautyki i Przestrzeni Kosmicznej (NASA) w zakresie programu „zero wad”. System miał zapewnić produkowanie żywności całkowicie wolnej od mikroflory patogennej, czego nie gwarantowała tradycyjna kontrola losowo pobranych próbek gotowego produktu do badań mikrobiologicznych.

W 1975 roku system HACCP został oficjalnie zaaprobowany przez Światową Organizację Zdrowia (WHO), a w 1980 roku na tym samym forum przedstawiono jego ogólne zasady i definicje.

Nieco później HACCP został przejęty i wprowadzony oficjalnie w innych organizacjach.W 1988 opublikował IMCSF ( International Commission on Microbiological Specifications for Foods) zalecenia o zastosowaniu systemu HACCP w celu zapewnienia  bezpieczeństwa  produktów spożywczych.

Nieco później ukazały się prace NACMCF (The National Advisory Committe on Microbiological Criteria for Foods; USA) i Komisji d/s Kodex Alimentarius (FAO/WHO) opracowało publikację na temat praktycznego zastosowania HACCP w przemyśle spożywczym .

Również w Europie ukazały się publikację i opracowania na temat HACCP, a mianowicie:

-              HACCP – przewodnik opracowany przez Flair (EEG)

-              HACCP -  przewodnik opracowany przez Campden Research Association ( Anglia)

...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin