Placek z porzeczkami i bezami.pdf
(
64 KB
)
Pobierz
37870072 UNPDF
Placek z porzeczkami i bezami
Składniki
Ciasto: 50 dag mąki, pół szklanki cukru, 5 dag drożdży, szklanka
mleka, 10 dag masła lub margaryny, 3 żółtka, łyżeczka soli.
Nadzienie: 60 dag czerwonych i czarnych porzeczek, 2-3 łyżki
cukru pudru.
Bezy: białka z 3 jaj, półtorej łyżki cukru, łyżka soku z cytryny
Sposób przyrządzania
Mąkę zmieszać z cukrem i solą. Tłuszcz stopić, wystudzić. Drożdże namoczyć w ciepłym
mleku, dodać mąkę i tłuszcz, wyrobić ciasto. Pozostawić do wyrośnięcia na 30 min.
Jeszcze raz wyrobić i wyłożyć na blachę wysmarowaną tłuszczem. Pozostawić jeszcze
na 20 min do wyrośnięcia. Porzeczki umyć, osuszyć, wymieszać z cukrem i wyłożyć na
ciasto. Piec w nagrzanym piekarniku 20 min. Białka ubić na sztywno z sokiem z cytryny,
stopniowo dodawać cukier, cały czas ubijając. Wycisnąć bezy na ciasto, piec jeszcze 8
min i pozostawić w piekarniku do wysuszenia.
Plik z chomika:
hazelleyes86
Inne pliki z tego folderu:
Francuskie rurki z kremem.txt
(1 KB)
Rurki z bita smietana.doc
(21 KB)
Rurki z masą makową.doc
(0 KB)
Kruche rurki z kremem(1).doc
(1317 KB)
Rurki z marmoladą.doc
(197 KB)
Inne foldery tego chomika:
██ PRZEPISY . . . ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬(1)
★Gotowanie★
2011
Anielska kuchnia
Anielska kuchnia II
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin