Pejzanka
Składniki na 6 porcji:
6 szklanek Rosołu drobiowo-warzywnego Kogutek WINIARY
2 marchewki
pół selera
duży por
4 ziemniaki
3 łyżki puree ziemniaczanego
lub Puree ziemniaczane o smaku bekonowym z grzankami Danie w 5 minut WINIARY
25 dag chudego boczku wędzonego
2 łyżki śmietany
2 suszone grzyby
żółtko
2 ząbki czosnku
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
tymianek
pieprz
sól
Warzywa obierz i umyj. Marchewkę i seler pokrój w słupki, por - w cienkie plasterki, ziemniaki - w kostkę, a namoczone grzybki - w paski. Pokrojony w kostkę boczek wytop na suchej patelni, dodaj warzywa i mieszając - smaż je przez 10 minut, a potem wrzuć do zagotowanego w dużym garnku bulionu i gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem 20 minut.
Na koniec zagęść zupę wsypywanym powoli puree ziemniaczanym, wymieszaj i zagotuj. Dopraw roztartym czosnkiem, tymiankiem, solą i pieprzem, następnie zdejmij z ognia, zapraw żółtkiem rozprowadzonym śmietaną. Zupę bezpośrednio na talerzach obficie posyp natką.
hazelleyes86