WodzionkaPrzepis dla ortodoksow:- pokroic w kostke kilka kromek podeschnietego chleba,- lyzeczke (plaska) kminku zagotowac z wodzie- ilosc wody jak na zupe,- posiekac lub zgniesc pare zabkow czosnku.Do talerzy nakladac pokrojony chleb, na chleb lyzke szmalcu ze skwarkami na to jeden-dwa pokrojone zabki czosnku i zalewac woda z kminkiem. Posolic, popieprzyc i zjadac.UWAGA!Ortodoksyjny zjadacz wodzianki NIE soli wody tylko sypie sol na gotowa potrawe, i NIGDY nie uzywa masla zamiast smalcu!Wersje luksusowe:1. Razem z kminkiem zagotowac pokrojona kielbaske, wtedy mniej smalcu,2. Zamiast suchego chleba zrobic grzanki ze swierzego (pokroic i na odrobinie oleju podsmazyc na patelni), Mozna stosowac obie wersje luksusowe naraz, ale trzeba sie spowiadac - to rozpusta.Wersja sanocka:Pokroic BARDZO drobno cebule i polozyc razem z czosnkiem na chlebie i zalewac.Kurde, slinie sie, chyba jutro zrobie:)Smacznego!
hazelleyes86