Zupa czosnkowa a la riojanaPorcja dla 6 osob. Czas przygotow. 50 min.1/2 czerstwej pszennej bulki,6 zabkow czosnku,4 pomidory,4 lyzki oleju,1 lyzeczka zmielonej slodkiej papryki,1,5 l wody,sol.1. Bulke pokroic na cienkie kromki. Jarzyny umyc, pomidory sparzyc wrzatkiem,obrac i przetrzec przez sito. Papryki (bez gniazd nasiennych) pokroic w kostke. Czosnek obrac, oplukac i drobno posiekac.2. W garnku rozgrzac olej i smazyc czosnek na malym ogniu 2 min. Powinien bycmiekki i przezroczysty. Ciagle mieszajac dodac pomidory i smazyc nastepne 2min. Dodac pokrojona papryke, smazyc 5 min nie przerywajac mieszania. Dodacbulke i lekko przyrumienic, uwazajac by sie nie przypalila.3. Wsypac lyzeczke mielonej papryki, wlac wode, wymieszac i doprawic sola.Gotowac na malym ogniu bez przykrycia 10 min.4. Gotowa zupe podawac od razu na ogrzanych talerzach.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 14 "Kuchnia hiszpańska", strona 26.
hazelleyes86