Zupa czosnkowa po portugalsku1/2 szklanki oleju,4-5 drobno posiekanych ząbków czosnku,250g grubo pokruszonego suchego chleba bez skórki,1 łyżeczka czerwonej papryki,sól,pieprz cayenne,1 litr wody,3 obrane i grubo pokrajane dojrzałe pomidory,2 lekko ubite jaja,2 gałązki drobno posiekanej pietruszki (opcjonalnie)Podgrzać w rondlu olej, dodać czosnek i dusić do momentu, aż będzie miękki lecz nie brązowy. Dodać pokruszony chleb i dusić na średnim ogniu aż stanie się złocisty; nie rumienić. Dodać paprykę, sól, pieprz cayenne, wodę i pomidory; gotować przez 30 minut na wolnym ogniu. Drewnianą łyżką ubijać zupę, aż chleb się rozpadnie. W czasie ubijania dodać jaja. Gotować przez parę minut lecz nie dopuścić do wrzenia. Zupa powinna być mocno pikantna. Pod koniec gotowania wrzucić pietruszkę.Pozdrówka
hazelleyes86