Zupa krem z jabłek i pietruszki.rtf

(6 KB) Pobierz
Zupa krem z jab³ek i pietruszki

Zupa krem z jabłek i pietruszki

 

Składniki na 6 porcji:

50 dag pietruszki

25 dag kwaskowatych jabłek

2 cebule

3 szklanki Bulionu warzywnego WINIARY (z kostki)

3 łki oleju (oliwy z oliwek)

3 liście laurowe

szklanka śmietanki

łka masła

posiekana natka pietruszki

l

 

Oczyszczoną pietruszkę i obrane jabłka (bez gniazd nasiennych) pokrój na kawałeczki, a cebulę posiekaj. Przez kilka minut duś wszystko razem na oleju (uwaga: nie smaż, lecz duś).

 

Wlej bulion i dodaj liście laurowe. Gotuj pod przykryciem, aż pietruszka zmięknie, a następnie wyjmij liście laurowe. Zupę zmiksuj, dodaj śmietankę, masło i sól, po czym posyp ją natką.

 

Zupa jest pyszna i na gorąco, i na zimno, z małymi grzankami albo groszkiem ptysiowym.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin