Zupa rakowa 1Podaje przepis z kuchni francuskiej na zupe rakowa (bisque d'ecrevisses) 12 raków wloszczyzna 2 szklanki bialego wina 8 dkg czerstwej bulki lyzka pasty pomidorowej 5 dkg masla 2 jajka sól i pieprz do smaku Dokladnie oczyszczone szczoteczka i oplukane raki wrzucamy do wrzacej osolonej wody (1,5 l ), w której gotowala sie wloszczyzna i gotujemy 10 minut. Ugotowane raki wyjmujemy, rozrywamy szyjki i szczypce. Usuwamy czarna kiszeczke. Mieso z szyjek odkladamy. Skorupki tluczemy w mozdzierzu lub mielimy. Ugotowana wloszczyzne i odcisnieta bulke przecieramy do wywaru, dodajemy mieso ze szczypiec, zmielone skorupki, wino i gotujemy na malym ogniu kilkanascie minut. Dodajemy maslo i paste pomidorowa. Zaciagamy zóltkami, wkladamy szyjki oraz doprawiamy sola i pieprzem. p.s. gdy bylam mala, to babcia skorupki gotowala osobno z maslem, kolor robil sie czerwony, zbieralo sie gore i to bylo to "maslo rakowe", które dodawalo sie do zupy.
hazelleyes86