Zupa z pulpetami rybnymiPorcja dla 4-6 osob. Czas przygotow. 1 godz. 20 min.500 g filetow bialej ryby,1/2 lyzeczki soli,4-6 lyzeczek wody,1/4 lyzeczki glutaminianu sodu,bialy pieprz,1 lyzeczka maki kukurydzianej,2 zabki czosnku,1 l bulionu lub wywaru rybnego,4 liscie kapusty chinskiej,60 g makaronu ryzowego,1 cebula,swieze liscie selera,swieze liscie kolendry lub pietruszki,swieze czerwone papryczki chilli,olej do smazenia.1. Filety umyc i zemlec w maszynce do miesa. Sol rozpuscic w wodzie.2. W mozdzierzu ubijac porcjami niewielkie ilosci zmielonej ryby, dodajac dokazdej porcji odrobine solonej wody, glutaminian sodu, pieprz i make kukurydziana. Z ubitej masy formowac pulpety srednicy 2 cm.3. Czosnek obrac, cieniutko pokroic i podsmazyc na goracym oleju. Wlac wywarrybny, dodac sol, pieprz i doprowadzic do wrzenia.4. Makaron zalac goraca woda i moczyc przez 5 min. Odcedzic i pokroic na malekawalki. Liscie kapusty rozerwac na pol.5. Pulpety rybne wlozyc do wywaru i gotowac ok. 10 min., nastepnie dodac lisciekapusty i makaron. Gotowac jeszcze przez 30 min.6. Papryczki chilli pokroic na cieniutkie paski. Cebule drobno pokroic i osuszyc na bibulce. Duza ilosc oleju rozgrzac w garnku, a nastepnie ciagle mieszajac smazyc na nim cebule na zlotobrazowy kolor. Cebule wyjac i osuszyc.7. Zupe przelac do miseczek, przybrac platkami smazonej cebuli, liscmi selera,kolendry oraz papryczkami chilli. Podawac goraca.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 17 "Kuchnie Dalekiego Wschodu", strona 20.
hazelleyes86