Yosenabe.doc

(20 KB) Pobierz
Yosenabe

Yosenabe
500 g filetów z ryby,
1 homar lub inny skorupiak,
szklanka ugotowanego makaronu,
2 liście kapusty pekińskiej,
1 pęczek liści szpinaku,
2 marchewki,
8 pieczarek,
6 porów,
6 szklanek bulionu z ryby,
250 g tofu (galaretka ze sfermentowanej soji)

Sos:
2 szklanki bulionu z ryby,
1/2 szklanki sosu sojowego,
1/2 szklanki mirinu (wino),
cukier

Filety z ryby pociąć na kawałki 4x5 cm, homara pociąć na 4 cm. kawałki, a każdy kawałek pionowo na połowę. Marchewkę przekroić wzdłuż na ćwiartki, pory na ukośne kawałki, grzyby w pionowe plastry. Na liściach kapusty ułożyć osączone liście szpinaku i kawałki marchwi, zwinąć w ściereczkę, ścisnąć, rozwinąć, powstały rulon pokroić na kawałki o dł. 4 cm. W rondlu wymieszać składniki sosu, zagrzać, doprawić do smaku solą lub cukrem. W garnku zagotować dashi, zmniejszyć ogień, włożyć makaron, ryby, homara, zwinięte jarzyny, grzyby, pory - układając wszystko tak, aby składniki nie mieszały się ze sobą. Lekko niedogotowane składniki przestawić na stół. Każdy sam nabiera potrawę, oddzielnie podać sos do maczania.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin