Yosenabe500 g filetów z ryby,1 homar lub inny skorupiak,szklanka ugotowanego makaronu,2 liście kapusty pekińskiej,1 pęczek liści szpinaku,2 marchewki,8 pieczarek,6 porów,6 szklanek bulionu z ryby,250 g tofu (galaretka ze sfermentowanej soji)Sos:2 szklanki bulionu z ryby,1/2 szklanki sosu sojowego, 1/2 szklanki mirinu (wino), cukierFilety z ryby pociąć na kawałki 4x5 cm, homara pociąć na 4 cm. kawałki, a każdy kawałek pionowo na połowę. Marchewkę przekroić wzdłuż na ćwiartki, pory na ukośne kawałki, grzyby w pionowe plastry. Na liściach kapusty ułożyć osączone liście szpinaku i kawałki marchwi, zwinąć w ściereczkę, ścisnąć, rozwinąć, powstały rulon pokroić na kawałki o dł. 4 cm. W rondlu wymieszać składniki sosu, zagrzać, doprawić do smaku solą lub cukrem. W garnku zagotować dashi, zmniejszyć ogień, włożyć makaron, ryby, homara, zwinięte jarzyny, grzyby, pory - układając wszystko tak, aby składniki nie mieszały się ze sobą. Lekko niedogotowane składniki przestawić na stół. Każdy sam nabiera potrawę, oddzielnie podać sos do maczania.
hazelleyes86