Krewetki sautePorcja dla 4 osob. Czas przygotow. 40 min.1 kg krewetek,2 lyzki oliwy,1 lyzka masla,3 zabki czosnku,1 peczek siekanej, zielonej pietruszki,1 lyzeczka harissy (przepis w rozdziale "ogolne"),sol, pieprz,2 cytryny pokrojone w czastki do przybrania.1. Krewetki obrac ze skorupek (glowy usunac), umyc dokladnie w duzej iloscibiezacej wody, osoczyc, po czym osolic i doprawic pieprzem. Czosnek obrac izmiazdzyc, harisse rozcieczyc 125 ml cieplej wody.2. Przygotowane krewetki obsmazyc krotko na rozgrzanej mieszaninie oliwy i masla, dodac czosnek, zalac rozcienczona harissa, przykryc i dusic na bardzomalym ogniu ok. 20 min, od czasu do czasu delikatnie mieszajac.3. Gotowe krewetki ulozyc na polmisku, posypac posiekana zielona pietruszka,przybrac czastkami cytryny. Podawac gorace.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 10 "Kuchnia marokańska", strona 52.
hazelleyes86