Krewetki saute.doc

(20 KB) Pobierz
Krewetki saute

Krewetki saute
Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 40 min.
1 kg krewetek,
2 lyzki oliwy,
1 lyzka masla,
3 zabki czosnku,
1 peczek siekanej, zielonej pietruszki,
1 lyzeczka harissy (przepis w rozdziale "ogolne"),
sol, pieprz,
2 cytryny pokrojone w czastki do przybrania.

1. Krewetki obrac ze skorupek (glowy usunac), umyc dokladnie w duzej ilosci
biezacej wody, osoczyc, po czym osolic i doprawic pieprzem. Czosnek obrac i
zmiazdzyc, harisse rozcieczyc 125 ml cieplej wody.
2. Przygotowane krewetki obsmazyc krotko na rozgrzanej mieszaninie oliwy i masla, dodac czosnek, zalac rozcienczona harissa, przykryc i dusic na bardzo
malym ogniu ok. 20 min, od czasu do czasu delikatnie mieszajac.
3. Gotowe krewetki ulozyc na polmisku, posypac posiekana zielona pietruszka,
przybrac czastkami cytryny. Podawac gorace.

Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 10 "Kuchnia marokańska", strona 52.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin