Muszle sw. jacka z marchewkaPorcja dla 4 osob. Czas przygotow. 55 min.20 muszli sw. Jacka,500 g marchewki,150 g masla,3 cebule,150 ml bialego wina,1 lyzka koniaku,150 ml smietany,1/2 peczka zielonej pietruszki,1 lyzeczka cukru,sol, pieprz,250 ml bulionu z kury (moze byc z kostki).1. Cebule i marchewke obrac, oplukac. Cebule drobno posiekac. Marchewke zetrzecna tarce. Pietruszke oplukac. Kilka galazek zostawic do przybrania. Resztedrobno pokroic.2. Muszle wyszorowac pod biezaca woda. Twarde czesci malzy - biala i pomaranczowa wlozyc do garnka (muszle odrzucic). Dodac 100 g masla, 100 ml wina,cebule i gotowac 3-4 min. Malze wyjac, a pozostaly sos odparowac do konsystencji syropu. Dodac 2 lyzki pokrojonej pietruszki i koniak. Doprawic sola ipieprzem. Ponownie wrzucic malze do sosu.3. Zagotowac bulion, dodac 50 g masla i 50 ml wina. Wlozyc marchewke. Dodac cukier, sol i pieprz. Dusic tak dlugo, az bulion wyparuje. Dodac smietane, wymieszac, zdjac z ognia.4. Marchewke wylozyc na talerz. Na niej polozyc malze. Polac sosem, przybracgalazkami zielonej pietruszki. Podawac z ryzem uformowanym w babeczke.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 27 "Ryby i owoce morza", strona 40.
hazelleyes86