Ostrygi zapiekanePorcja dla 4 osob. Czas przygotow. 40 min.20 ostryg,200 ml bialego wina,100 g masla,1 jajo,2 lyzki tartej bulki,1/2 peczka zielonej pietruszki,sol, pieprz.1. Muszle oczyscic z wodorostow, dokladnie wyszorowac szczoteczka pod biezacawoda. Ostrym nozem ostroznie podwazyc skorupki i otworzyc. Odciac ostrygi odskorupek. Plytsze skorupki odrzucic, a glebsze oplukac i zachowac. Wyjeteostrygi oplukac w osolonej wodzie.2. Zagotowac wino, wrzucic ostrygi, obgotowac na duzym ogniu, wyjac po kilkusekundach.3. Zielona pietruszke oplukac, drobno pokroic. Ugotowac jajo na twardo. Ostudzic, drobno posiekac. Na patelni rozgrzac maslo, przyrumienic tarta bulke.4. Blache posypac gruba sola. Ulozyc na niej skorupki, na kazdej polozyc 1 ostryge. Posypac posiekanym jajem i zielona pietruszka. Polac maslem z tartabulka, wstawic do ogrzanego piekarnika na kilka minut. Podawac z mielonympieprzem.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 27 "Ryby i owoce morza", strona 36.
hazelleyes86