Sambal goreng udang - krewetki w mleczku kokosowyPorcja dla 4 osob. Czas przygotow. 45 min.500 g swiezych krewetek,8-10 szalotek,8-12 swiezych czerwonych papryczek chilli,kawalek swiezego imbiru (6 mm),12-16 orzeszkow cashew,1/2 lyzeczki pasty krewetkowej,2 lyzki oleju,250 ml mleka kokosowego,4 lyzki soku cytrynowego,2 lyzeczki cytronelli,1/2 lyzeczki soli.1. Krewetki oplukac pod biezaca woda, usunac czarne zylki, osuszyc i odstawic.2. Orzeszki oplukac (jesli sa solone), a nastepnie pokroic. Imbir obrac.3. Szalotki, papryczki oraz imbir drobno pokroic, przelozyc do mozdzierza, dodac orzeszki oraz paste krewetkowa i utrzec na gladka mase.4. Olej rozgrzac w garnku i smazyc utarta mase przez 3-5 min., az zacznie wydzielac aromat. Dodac krewetki i smazyc przez minute, ciagle mieszajac.5. Mleko kokosowe wlac do garnka, dodac sol, sok cytrynowy, cytronelle i powolimieszajac doprowadzic do wrzenia. Gotowac na malym ogniu bez przykrycia, azmleko zgestnieje, a krewetki beda ugotowane. Podawac z ryzem.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 17 "Kuchnie Dalekiego Wschodu", strona 42.
hazelleyes86