- Pyszna zupa bez gotowania i długiego stania nad garnkami. Z kuchennych przyborów tak naprawdę potrzebny jest mikser. Smak zupy podkręciłem likierem Grand Marnier, który powodzeniem można zastąpić innym pomarańczowym trunkiem z procentami: Cointreau albo Triple Sec. Czas przygotowania: 15 min. Dla 4 osób
Jak to zrobić: 1. Zalej gorącą wodą brzoskwinie, żeby lekko zmiękły. 2. Wyciśnij sok z pomarańczy najlepiej przecedź go, żeby usunąć pestki. 3. Pokrój brzoskwinie w kosteczkę. Przełóż do miski i zalej je sokiem pomarańczowym. 4. Do tej samej miski wyciśnij sok z połówki cytryny i wszystko dokładnie zmiksuj. 5. Dodaj likier, listki tymianku i mięty, a następnie znów całość zmiksuj. 6. Z awokado usuń pestkę, wyjmij łyżką miąższ i pokrój w kosteczkę. Pokrop sokiem z reszty cytryny. 7. Do zupy dodaj sól i posyp ją świeżo zmielonym pieprzem. 8. Włóż po kilka kawałków awokado na spód miseczek, w których będziesz podawał zupę, i zalej je brzoskwiniowym płynem. 9. Ozdób kawałkami awokado i listkami mięty. Bon appetit!
drukować
· 6 brzoskwiń
· 3 pomarańcze
· 1 cytryna
· 1 dojrzałe awokado
· 50 ml pomarańczowego likieru Grand Marnier
· 5 gałązek tymianku
· 4 gałązki mięty
· sól i pieprz do smaku
hazelleyes86