Diety niełączenia
Odżywiając się tak, jak zalecają te diety, można bezpiecznie chudnąć bez głodzenia się. Są szczególnie chętnie stosowane ponieważ pozwalają jeść wszystko i do syta, ale pod warunkiem komponowania potraw we właściwy sposób.
Naczelną zasadą tej grupy diet jest niełączenie węglowodanów i białek.
Większość diet niełączenia to tzw. diety zbilansowane. Oznacza to, że są różnorodne, i że zawierają niezbędne organizmowi składniki:
· białko
· tłuszcz
· węglowodany
· sole mineralne
· witaminy
GRUPY ARTUKUŁÓW
Produkty bogate w białka
- mięso (oprócz wieprzowego) - drób - odtłuszczone mleko - jajka - jogurty - sery białe i żółte (o zawartości tłuszczu poniżej 30%) - ryby - owoce morza
Produkty bogate w węglowodany i skrobię
- ryż - zboża oczyszczone - chleb - ciasta - kasze - makarony - ziemniaki - marchew - buraki - kukurydza - alkohol - słodkie desery
Rośliny strączkowe
- soczewica - cieciorka - fasola - groch
warzywa
- kalafior - kapusta - fasolka szparagowa - cykoria - rzodkiewka - papryka - pomidory - ogórki - kabaczki - szparagi - grzyby - szpinak -cebula - por - sałata
owoce
Kwaśne: - cytryna - pomarańcze - grejpfruty - mandarynki - granaty - czereśnie - żółte śliwki półkwaśne: - jabłka - ciemne śliwki - gruszki - mango - kiwi - brzoskwinie - jeżyny - truskawki słodycze i cukry: - daktyle - banany - winogrona - rodzynki
Owoce suche
- orzechy - orzeszki ziemne - migdały - pestki dyni
Produkty bogate w tłuszcze
- oleje - masło - wędliny - boczek - mięso wieprzowe - tłuste sery - lody - czekolada - pełne mleko
babeczka57