Przepis - Chleb pełnoziarnisty razowy.docx

(13 KB) Pobierz

Chleb pełnoziarnisty razowy

·         3 szklanki (500 g) maki pszennej razowej z pełnego przemiału

·         1 łyżeczka czubata drożdży w proszku lub 20 g drożdży świeżych

·         1 łyżeczka czubata soli

·         1 łyżeczka płaska cukru

·         3 łyżki oliwy

·         Pestki ze słonecznika i dyni, ochechy

·         forma do pieczenia chleba (długość 30 cm)

·         2 lub 2,5 szklanki cieplej wody

Wszystkie składniki oprócz wody wsypać do miski, drożdże świeże pokruszyć i wszystko wymieszać. Następnie dodać 2 do 2,5 szklanek cieplej wody. Woda ma być na tyle ciepła, że jak się wsadzi palec i potrzyma na chwile, nie będzie cię parzyć. Wymieszaj wszystko bardzo dobrze ręką, aby nie było grudek. Następnie wyłóż ciasto do wysmarowanej masłem i oprószonej mąką formy do pieczenia, rozprowadź równo ciasto (ma go być do połowy wysokości formy, nie mniej) i wstrząśnij parę razy forma by wyeliminować pęcherzyki powietrza, Chleb nie będzie pękał w czasie pieczenia. Na końcu możesz go posypać, by ładnie wyglądał, płatkami owsianymi lub nasionami. Przykryć formę suchą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w cieple miejsce. Jak ciasto wyrośnie (prawie podwoi objętość), włożyć go do piekarnika normalnej kuchenki. Piekarnik nie musi być wcześniej rozgrzany. Piec w temperaturze 225°C około 40-45 minut (czas zależy od jakości pieca). Chleb jest gotowy jak tylko się zrumieni i zacznie odstawać od formy. Po upieczeniu natychmiast wyjąć go z formy by wyszła cała para (formę wystarczy obrócić do góry nogami i wstrząsnąć nią mocno), bo jak się tego nie zrobi wilgoć zostanie w środku i chleb będzie mokry. W przypadku gdy mąka będzie bardzo drobno zmielona, użyć tylko 2 szklanki wody. Można też dodać 2 łyżki miodu i pokrojone drobno suszone śliwki. Chleb ten znakomicie będzie się komponował z domowymi dżemami. Można również dodać kminku lub sezamu czy maku.

 

 

·         M a s e ł k a   s m a k o w e:

·         400 g masła śmietankowego

·         łyżka posiekanej świeżej bazylii

·         łyżeczka papryki słodkiej w proszku

·         4 ząbki czosnku

·         2 łyżki posiekanego szczypiorku

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin