Chleb pełnoziarnisty razowy
· 3 szklanki (500 g) maki pszennej razowej z pełnego przemiału
· 1 łyżeczka czubata drożdży w proszku lub 20 g drożdży świeżych
· 1 łyżeczka czubata soli
· 1 łyżeczka płaska cukru
· 3 łyżki oliwy
· Pestki ze słonecznika i dyni, ochechy
· forma do pieczenia chleba (długość 30 cm)
· 2 lub 2,5 szklanki cieplej wody
Wszystkie składniki oprócz wody wsypać do miski, drożdże świeże pokruszyć i wszystko wymieszać. Następnie dodać 2 do 2,5 szklanek cieplej wody. Woda ma być na tyle ciepła, że jak się wsadzi palec i potrzyma na chwile, nie będzie cię parzyć. Wymieszaj wszystko bardzo dobrze ręką, aby nie było grudek. Następnie wyłóż ciasto do wysmarowanej masłem i oprószonej mąką formy do pieczenia, rozprowadź równo ciasto (ma go być do połowy wysokości formy, nie mniej) i wstrząśnij parę razy forma by wyeliminować pęcherzyki powietrza, Chleb nie będzie pękał w czasie pieczenia. Na końcu możesz go posypać, by ładnie wyglądał, płatkami owsianymi lub nasionami. Przykryć formę suchą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w cieple miejsce. Jak ciasto wyrośnie (prawie podwoi objętość), włożyć go do piekarnika normalnej kuchenki. Piekarnik nie musi być wcześniej rozgrzany. Piec w temperaturze 225°C około 40-45 minut (czas zależy od jakości pieca). Chleb jest gotowy jak tylko się zrumieni i zacznie odstawać od formy. Po upieczeniu natychmiast wyjąć go z formy by wyszła cała para (formę wystarczy obrócić do góry nogami i wstrząsnąć nią mocno), bo jak się tego nie zrobi wilgoć zostanie w środku i chleb będzie mokry. W przypadku gdy mąka będzie bardzo drobno zmielona, użyć tylko 2 szklanki wody. Można też dodać 2 łyżki miodu i pokrojone drobno suszone śliwki. Chleb ten znakomicie będzie się komponował z domowymi dżemami. Można również dodać kminku lub sezamu czy maku.
· M a s e ł k a s m a k o w e:
· 400 g masła śmietankowego
· łyżka posiekanej świeżej bazylii
· łyżeczka papryki słodkiej w proszku
· 4 ząbki czosnku
· 2 łyżki posiekanego szczypiorku
MonikaBk