Ciasto meksykańskie.pdf

(78 KB) Pobierz
19533635 UNPDF
Ciasto meksykańskie
Składniki Przepis
1,5 szklanki mąki
1,5 szklanki cukru
4 jaja
1 łyżeczka proszku do
pieczenia
1 łyżeczka sody
2 łyżki kakao
cukier waniliowy
7 łyżek wody
kostka masła albo
margaryny
5 dag rodzynek
7 śliwek suszonych
kalifornijskich
10 dag orzechów włoskich
1,5 jabłka
1,5 gruszki
Polewa:
10 dag masła
10 dag cukru pudru
2 łyżki kakao
2 łyżki mleka
1 łyżeczka mąki kartoflanej
Masło rozpuścić z
cukrem, kakao,
wodą, cukrem
waniliowym,
pogotować pare
minut, zostawić,
żeby przestygło. W
tymczasie namoczyć rodzynki, pokroić
orzechy i śliwki, a jabłka i gruszki obrać i
pokroić w kostkę.
Jak masa ostygnie wymieszać ją z żółtkami,
mąką, proszkiem i sodą. Dodać ubitą pianę z
białek, owoce i bakalie (rodzynki wcześniej
osuszyć na papierowym ręczniku i obtoczyć w
mące kartoflanej).
Piec w 180 stopniach w średniej formie około
godziny aż drewniany patyczek będzie suchy.
Zrobić polewę: do garnuszka wrzucić
składniki i podgrzewać aż się rozpuszczą - nie
gotować. Wyłączyć gaz, poczekać aż polewa
ciutkę zgestnieje i polać ciepłe ciasto.
Ciasto wychodzi wilgotne dzięki dużej ilości
owoców i polewie. Ma bardzo oryginalny
smak.
19533635.001.png 19533635.002.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin