Sernik z polewą.pdf

(66 KB) Pobierz
37870079 UNPDF
Sernik z polewą
Składniki
Ciasto: 4 szklanki mąki, 4 jaja, 25 dag margaryny, szklanka
cukru, 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia. Masa: półtora
kilograma sera, 25 dag masła, łyżka mąki ziemniaczanej lub
jasnego budyniu, 3 jaja, półtorej szklanki cukru, 4 łyżki mleka,
olejek zapachowy. Polewa: Po 3 łyżki mleka, margaryny i cukru,
2 łyżki kakao; orzechy do dekoracji
Sposób przyrządzania
Posiekać margarynę z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia, dodać cukier, jaja
i zagnieść ciasto. Wstawić do lodówki, by się schłodziło, następnie uformować i upiec 3-4
jednakowe placki. Ser zemleć w maszynce do mięsa, włożyć do garnka, dodać mleko,
masło, cukier, olejek zapachowy oraz mąkę ziemniaczaną i stale mieszając zagotować.
Gorącą masą serową przełożyć placki, obciążyć tacką, a gdy wystygną, oblać polewą,
którą przygotowuje się podgrzewając podane składniki na wolnym ogniu, aż się zagotują.
Sernik można udekorować orzechami.
 
37870079.001.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin