Kubiak - Nowoczesne metody badań autentyczności produktów spożywczych i regionu pochodzenia.doc

(57 KB) Pobierz

Nowoczesne metody badań autentyczności produktów spożywczych i regionu pochodzenia

ALEKSANDER KUBIAK / Przemysł Spożywczy 5/2005 str 34-35

 


Ocena autentyczności produktów spożywczych i regionu lub kraju pochodzenia to jeden z ważniejszych kierunków badań prowadzonych w Unii Europejskiej, Instytucjami powołanymi do ich realizacji są Wspólnotowe Centra Badawcze (JRC - Joint Research Center). Centra te znajdują się w Hiszpanii, Włoszech, Belgii, Niemczech oraz Holandii i są finansowane bezpośrednio z budżetu Unii Europejskiej.

Streszczenie. W publikacji przedstawiono główne kierunki badań auten tyczności produktów spożywczych przeprowadzanych w krajach Unii Ewo pejskiej. Szczególna uwagę poświęcono metodzie badania autentyczności żywności opartej na wyznaczaniu stosunków izotopów stabilnych w produk tach spożywczych.

Summary. This paper presents the main directions in rcseardi conceming authenticity offood products carried out in the European Union Manher States. Particular attention is paid to the method offood authcnUctiy baw.! on the determination ofthe ratio ofstable isotopes in food products


 


Wspólnotowe Centra Badawcze obejmują swoim działaniem eu­ropejską przestrzeń badawczą i zajmują się przygotowywaniem dla Parlamentu Europejskiego regulacji prawnych, ekspertyz i opinii dotyczących zdrowia, środowiska naturalnego, energetyki jądrowej i żywności. Zadaniem Centrów jest również aktywny udział w pro­cesie powiększania Unii o nowe kraje członkowskie poprzez organizację seminariów, szkoleń, przyznawanie stypendiów naukowych w celu upowszechniania metod badawczych stosowanych w krajach członkowskich UE.

Badania związane z żywnością i bezpieczeństwem jej konsumentów prowadzone są w Instytucie Zdrowia i Ochrony Konsumenta (IHCP Institute for Health and Consumer Protection) z siedzi­bą w Isprze we Włoszech oraz Instytucie Referencyjnych Materia lów i Pomiarów (IRMM Institute for Reference Materials and Mcasuremenls) znajdującym się w Geel w Belgii.

 

Główne zadania badawcze instytutów to:

·         opracowanie, standaryzacja i walidacja metod analitycznych, umożli­wiających ocenę autentyczności i oryginalności (braku zafałszowali) produktów spożywczych;

·         standaryzacja i walidacja alternatywnych metod badań bezpieczeństwa produktów (in rilro), opartych na wykorzystaniu techniki kultur korkowych i tkankowych, które umożliwiłyby wyeliminowanie konieczności przeprowadzania testów na zwierzętach;

·         identyfikacja   i  detekcja  genetycznie  modyfikowanych  składników żywności;

·         zapewnienie bezpieczeństwa w obrocie niebezpiecznymi związkami chemicznymi;

·         opracowanie metod badawczych umożliwiających ocenę wpływu na organizm człowieka wszystkich szkodliwych czynników środowisko wych (chemicznych, biologicznych i fizycznych).

 

Metody oceny autentyczności produktów spożywczych

W Instytucie Zdrowia i Ochrony Konsumenta w Isprze (Wło chy) trwają intensywne prace nad opracowaniem metod badawczych umożliwiających ocenę autentyczności produktów spożyw­czych poprzez analizę zmian stosunków izotopowych wybranych pierwiastków. Wielkości te (stosunki izotopowe) mogą być badane technikami opartymi na spektroskopii masowej stosunków izoto­powych (IRMS - Isotopic Ratio Mass Spectromcter) oraz nuklear­nym rezonansie magnetycznym SNIF NMR (Site Sr.ecific NaUirai Isotope Fractionation Nuclear Magnetic Resonance)

Technika IRMS polega na rozdziale różnych izotopów w stałym, silnym polu magnetycznym, co umożliwia wyznaczenie stosun­ku wybranych izotopów w zjonizowanyeh gazach, takich jak: CX)> H2, N2 L3], Spektrometria masowa stosunków izotopów stabilnych w badaniach żywności najczęściej wykorzystywana jest do wyznaczania następujących stosunków: 13C/12C, D/H i l8O/'l6O.

Metoda rezonansu magnetycznego SNIF-NMR wykorzystywana jest do wyznaczenia stosunku deuteru do wodoru (D/M) oraz położenia deuteru wewnątrz danej cząstki (molekuły), np. alkoholi, etylowego. W celu identyfikacji produktu lub weryfikacji informacji o nim samym (kraju pochodzenia, rocznika, deklarowanego składu) niezbędne jest spełnienie następujących wymogów:

·         opracowanie systemu umożliwiającego monitorowanie naturalnych zmian w proporcjach izotopów znajdujących się w po szczególnych surowcach, produktach i regionach, z których po chodzi dany produkt;

·      przygotowanie certyfikowanych materiałów referencyjnych, które umożliwią znalezienie punktu odniesienia dla wszystkich laboratoriów zajmujących się badaniami stosunków izotopowych w żywności.

Wykorzystanie międzynarodowych standardów izotopów pozwą la na przedstawienie małych zmian wartości stosunków izoto­powych jako odchylenie 8 od wielkości standardowej [2|:

δ*X = [(*X/X)próby/(*X/X)standard-l] · 1000

gdzie:

(*X/X)próby - stosunek izotopu pierwiastka X w badanej próbie,

(*X/X)standard - stosunek izotopu pierwiastka X w standardzie.

 

Korzystając z powyższej zależności, można wyrazić w promilach zmienność danego izotopu w badanym produkcie.

Wykorzystując metodę stosunków izotopowych, dobre rezultaty uzyskuje się już na podstawie analizy zmienności jednego pier­wiastka. Coraz częściej jednak możliwy jest pomiar stosunków izo­topowych kilku pierwiastków jednocześnie, co umożliwia wyko­rzystanie bardziej złożonych metod klasyfikacji. Rozpoznanie ory­ginalności (autentyczności) danego produktu lub określenie kraju pochodzenia, przy ograniczonej liczbie danych wejściowych, wy­maga zastosowania odpowiednich metod obliczeniowych. Jedną z takich metod jest metoda najbliższego sąsiada (NN - Nearest Neighbor).

W metodzie tej o przynależności do danej klasy produktów de­cyduje zespół wartości zdefiniowanych w ciągu uczącym. Ciąg uczący to zbiór informacji o charakterystycznych stosunkach izoto­powych pierwiastków występujących w badanym surowcu, pół­produkcie, produkcie w zależności od regionu uprawy, czy też lat, v których prowadzone był)' badania. Metoda NN należy do metod minimalnoodległościowych, w której o przynależności badanego obiektu do danej klasy decyduje odległość w przestrzeni cech (sto­sunków izotopowych), do której wyznaczania służy odpowiednia metryka. Do obliczeń najczęściej wykorzystywana jest uogólniona metryka euklidesowa [4]:

gdzie:

- odległość między obiektami opisanymi przez wektor:

a obiektem opisanym przez wektor

gdzie:

n - liczba parametrów opisujących pojedynczy obiekt,

- mnożnik standaryzacyjny.

Skuteczność rozpoznania można ocenić m.in. metodą minus jednego elementu (leave one out method). Zaletą tej metody jest możliwość oceny poprawności rozpoznania w przypadku ograni­czonej liczby danych, które mogą być wykorzystane do uczenia. W metodzie tej do uczenia wykorzystuje się wszystkie elementy ciągu uczącego minus jeden element. Następnie ocenia się po­prawność rozpoznania tego elementu, który nie był wykorzystany do obliczeń. Czynność tę powtarza się ze wszystkimi pozostałymi elementami ciągu uczącego. Skuteczność rozpoznania ocenia się, obliczając iloraz poprawnych rozpoznań i liczbę wszystkich ele­mentów ciągu uczącego.

 

Wykorzystanie metody stosunków izotopowych

Duża skuteczność rozpoznania niepożądanych dodatków na pod­stawie składu izotopów stabilnych oparta jest na różnicach pro­cesów metabolicznych, występujących w surowcach pochodzenia roślinnego. Różnorodność tych procesów powodują zmiany w stosunkach izotopów takich jak 13C/12C, czy D/H. Jednym z głów­nych mechanizmów biosyntezy roślin jest mechanizm C4 (Hatch-Slack), dla którego zmiany pierwotnych wartości stosunku izo­topów węgla 13C/12C wynoszą δ ok. -10. Do tej grupy roślin należą np. trzcina cukrowa i kukurydza.

Innymi właściwościami charakteryzuje się mechanizm C3, dla którego zmiana pierwotnych wartości stosunku izotopów węgla 13C/12C waha się w granicach od -28do -23 Do tej grupy roślin należą winogrona, buraki cukrowe, ziemniaki, trawy, jęcz­mień i pszenica. Wanilia, agawa czy ananas należą do trzeciej grupy roślin o metabolizmie pośrednim między C3 i C4 określanym jako CAM (Crassulacean Acid Metabolism). Wartość δ dla tych roślin zmienia się w przedziale od -18do -12[1]- Znajomość mechanizmu biosyntezy badanych surowców oraz gotowych pro­duktów pozwala na wykrycie dodatków substancji wyproduko­wanych z roślin o innym mechanizmie.

Pierwsza oficjalna baza danych, zawierająca informacje o stosunkach izotopowych pierwiastków w winogronach, moszczu i wi­nach wytrawnych gronowych, powstała w Unii Europejskiej w 2001 r. pod nazwą BEVAP i wykorzystywana jest do oceny autentyczności win w krajach Unii Europejskiej.

Inne przykłady wykorzystania tych metod w przemyśle spożyw­czym to identyfikacja łososia pochodzącego z hodowli, detekcja zafałszowań tłuszczów smarownych czy dodatków olejów nieszla­chetnych do oleju z oliwek. Metoda analizy składu izotopów stabil­nych okazała się również skuteczna do identyfikacji dodatku glicerolu do win gronowych, jednak minimalna ilość glicerolu „obcego" pochodzenia stanowić musi 15% ogółu glicerolu wystę­pującego w badanym winie [3].

Aplikacja

Rodzaj określanych sto­sunków izotopowych

Ocuia autentyczności   regionu pochodzenia i roc/mka   l3C/12C, D/H, win grontiwYch na podstawie składu izotopów stabilnych    - IRMS

Identyfikacja zafałszowali win i wysokogatunkowych wó-   ' 3C/12C, D/ll !**O/16O dek (grappa, whisky) przez dodatek w procesie produkcji   - IRMS cukru pochodzącego z buraków cukrowych, trzciny cu­krowej lub syropu klonowego

Identyfikacja zafałszowali win glicerolem otrzymanym syn-   D/H    SNIF- N MR, tetycznie lub pochodzenia roślinnego, czy zwierzęcego          1&O/16O, i3C/'2C

- IRMSC

Identyfikacja sztucznego nawadniania winnic, co zgodnie   18O/1()O    IRMS z prawem Unii Europejskiej jest zabronione

Identyfikacja dodatkowej wody w sokach owocowych         lsO/lfiO - IRMS

Identyfikacja fałszerstw soków owocowych dodatkowo   l!C/12C    IRMS dosładzanych: innymi sokami owocowymi, syropem kto-nowym, cukrem pochodzącym /. buraków cukrowych jub trzciny cukrowej

Identyfikacja wanilii otrzymanej w sposób naturalny (me-   13C/12C' - IRMS tabolizm CAM) lub syntetyczny  (zmiany pierwotnych   D/H •- SNIF-NMR wartości stosunku izotopów 8 zależą od surowców wyko­rzystanych do jej syntezy)

...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin