Białko w pokarmach roślinnych.pdf

(2963 KB) Pobierz
508535244 UNPDF
Artykuł pobrano ze strony eioba.pl
Białko w pokarmach roślinnych.
Mieszanie roślin strączkowych i zbożowych daje potrawy, w których białko ma sumaryczną wartość odżywczą ok. 90%
czyli wyższą niż mleko, mięso czy sery.
508535244.002.png
Białka
Białka stanowią budulec wszystkich tkanek naszego ciała. Elementarne części składowe białek to
aminokwasy - w ustroju człowieka jest ich 18. Poszczególne aminokwasy łączą się ze sobą za pomocą
wiązania peptydowego tworząc białka. Funkcje białek zależą do rodzaju aminokwasów z jakich są
zbudowane oraz od kształtu, struktury i wielkości samej cząsteczki białka oraz łączących się z nią
pierwiastków i związków towarzyszących.
Rola Białka
Budowa tkanek, ich wzrost, uzupełnianie ubytków, naprawa, sterowanie przemianą materii - enzymy, regulacja czynności
życiowych - hormony, obrona, regulacja równowagi wodnej, regulacja równowagi kwasowo-zasadowej, funkcje
transportowe, udział w procesach widzenia i przewodzenia nerwowego. Jednym słowem białka są niezbędne do
utrzymania organizmu przy życiu i regulacji wszystkich zachodzących w nim procesów.
Obrót Białkiem – Metabolizm
Metabolizm czyli obrót białkiem to 2 procesy. Katabolizm – rozkładanie bałaka na
aminokwasy z uwolnieniem energii. Anabolizm - budowanie białek z obecnych w ustroju
aminokwasów z pochłanianiem energii (ok 24 kcal / 1g białka).
W dobowym procesie katabolizmu rozpada się 200-300g białka. 20-30g uwolnionych z
białek aminokwasów zostaje wydalonych. Pozostałe są ponownie użyte do procesów
budowy tkanek w procesie anabolizmu. Gdy organizm jest zdrowy i prawidłowo
zaopatrywany w aminokwasy następuje równowaga między procesami katabolizmu i
anabolizmu. Białka w ustroju ani nadmiernie nie przybywa ani nie ubywa.
Przyjmowanie posiłków białkowych zwiększa obrót białka czyli przyspiesza katabolizm i
anabolizm. W okresie między posiłkami lub w okresie głodu metabolizm zwalnia.
Gdy z pożywieniem dostarczamy zbyt dużo białka przyspieszony metabolizm z czasem traci równowagę. Zaczyna
przybywać tkanek białkowych oraz na skutek nadmiaru dostarczanej energii także tkanki tłuszczowej. Przy dłuższym nie
uzupełnianiu białka / aminokwasów następuje proces odwrotny, przeważa katabolizm. Organizm zużywa własne tkanki do
podtrzymania funkcji życiowych.
Budulec Białka – Aminokwasy
Synteza białek w ustroju człowieka odbywa się w prawidłowy sposób tylko wtedy, gdy jest w nim
odpowiednia ilość 18 określonych aminokwasów. Są 3 ich źródła:
pula białek ustrojowych czyli białka własnego ciała, z których organizm pobiera aminokwasy
aktualnie mu potrzebne;
aminokwasy pochodzące z trawienia białek dostarczanych w pokarmach;
syntezę niektórych aminokwasów organizm prowadzi z kwasów organicznych - substancji niebiałkowych;
Organizm człowieka nie potrafi syntetyzować 8 z 18 potrzebnych mu aminokwasów, a ponieważ pula białek ustrojowych,
która może być ich źródłem, ulega ciągłemu wyczerpywaniu, muszą być one dostarczone w pożywieniu. Aminokwasy,
które organizm musi otrzymywać z zewnątrz to aminokwasy egzogenne, inaczej niezbędne i są to: izoleucyna, leucyna,
lizyna, metionina, fenyloalanina, treonina, tryptofan i walina.
Wartości Odżywcze Białka
508535244.003.png
Białka mają 1)rożną zawartość aminokwasów, aminokwasów niezbędnych oraz różne
proporcje tych aminokwasów, 2)różną kaloryczność, 3)różną ilość substancji towarzyszących,
4)różną strawność – czyli stopień wchłaniania aminokwasów ze zjedzonego białka. Na
podstawie tych 4 czynników białka dzieli się na bardziej i mniej wartościowe w porównaniu do
idealnego białka wzorcowego, którego wartość odżywczą ustalono na 100%.
I tak wartość odżywcza białka zwierzęcego zawartego w jajku wynosi - 100%, w mleku - 72%, w mięsach 65-70%, w
serach 58%.
Wartość odżywcza białka roślinnego zawartego w amarantusie wynosi 75%, w komosie ryżowej 70%, w soi 68%, w
orzechach i nasionach 55-60%, w zbożach, pełnoziarnistych kaszach i płatkach, ryżu i kukurydzy 37-44%, w mące
pszennej 28%.
Mieszanie roślin strączkowych i zbożowych daje potrawy, w których białko ma sumaryczną wartość odżywczą ok. 90%
czyli wyższą niż mleko, mięso czy sery.
Amarantus
Białko Wzorcowe
Skład aminokwasowy białka jaja kurzego i białka mleka kobiecego zbliżony jest do składu białek ustrojowych człowieka.
Na bazie tych dwóch białek opracowano teoretyczny wzorzec białka najwyższej wartości (wartość odżywcza = 100%).
Cechy białka idealnego to:
1.
optymalne ilości i proporcje aminokwasów egzogennych, niezbędnych: 21% Leucyna;
20% Fenyloalanina + Tyrozyna; 18% Lizyna; 11% Walina; 11% Treonina; 9% Izoleucyna;
8% Metionina + Cysteina; 3% Tryptofan,
2.
ilość kalorii pochodzących z dziennej porcji białka wzorcowego wynosi tylko 11- 14%
całego zapotrzebowania kalorycznego organizmu,
3.
odpowiednia zawartość witamin z grupy B oraz łatwo przyswajalnego wapnia i innych soli
mineralnych,
4.
łatwe, pełne trawienie białka a potem wchłanianie z jelit wysokiego odsetka uwolnionych w
czasie trawienia aminokwasów.
Białko Roślinne
Zbliżone jest do ideału w punkcie 2 i 4, jest optymalnie kaloryczne, bardzo łatwo strawne i przyswajalne. Rożne od ideału
w punktach 1 i 3, nie ma jednego białka roślinnego zawierającego wszystkie aminokwasy egzogenne w optymalnych
proporcjach. Białku roślinnemu towarzyszy zbyt mało witamin grupy B i wapnia.
Są jednak wyjątki. Białko soi i jej przetworów, amarantusa i roślin strączkowych oraz
orzechów bliskie jest białku idealnemu według wszystkich 4 kryteriów.
Zapotrzebowanie na Białko
FAO/WHO za bezpieczny uważa poziom spożycia białka = 1g/kg masy ciała /dzień czyli
ok 65-70g czystego białka dziennie. Bezpieczny poziom spożycia białka wyrażony w odsetku kalorii białkowych powinien
wynosić 11-14% kcal. Powyżs ze normy odnoszą się do zdrowych ludzi niewykazujących zaburzeń metabolicznych i
zakładają spożycie białka wzorcowego o wartości odżywczej 100%.
Wartość odżywcza przeciętnej diety będącej mieszaniną białek roślinnych waha się od 65 do 75% co oznacza, że ilość
białka roślinnego faktycznie spożywanego w ciągu dnia powinna być nieco wyższa niż w przypadku białka odzwierzęcego
i wynosić nie 1 gram, a 1.3 – 1.6 grama na każdy kg masy ciała.
Zawartość Białka
Aby obliczyć ile gram produktów musimy zjeść aby dostarczyć z nimi odpowiednią
ilość białka musimy znać procentową zawartość białka w pokarmach, które jemy.
Produkty uzyskane ze zwierząt: mleko 1-3% czystego białka, jaja 13%, podroby
508535244.004.png
11-17%, ryby 16-19%, mięso ssaków i ptaków 16-23%; sery białe i żółte 16-31%.
Produkty roślinne: owoce 1-2%, niektóre warzywa 5-6%, zboża 7-14%, nasiona
strączkowe w tym soja 18-20%, orzechy i inne nasiona 16-26%.
Rośliny – Źródła Aminokwasów
Ważną dla codziennego odżywiania zawartość aminokwasów egzogennych, niezbędnych znajdziemy:
fenyloalanina - w większości produktów zbożowych, warzywach i owocach;
izoleucyna - w kukurydzy, ziemniakach, kaszach, ryżu, owsie;
leucyna - w kukurydzy, ziemniakach, kaszach, ryżu;
lizyna - w soi, komosie ryżowej, amarantusie (szarłat);
metionina - w brukselce, brokułach, szpinaku, grochu, fasoli i soi , komosie ryżowej, amarantusie;
treonina - w ziarnach pszenicy, owsa, orzechach, innych ziarnach i roślinach strączkowych;
tryptofan - w bananach, kaszy jaglanej, soi (ma więcej tryptofanu niż mleko), amarantusie;
walina - w ryżu, orzeszkach ziemnych, ziarnie sezamu, migdałach i siemieniu lnianym.
Inne, popularne rośliny i produkty roślinne zwierają je również ale w mniejszych ilościach ważne jest więc aby dietę
wegańską opierać na wymienionych wyżej pokarmach.
Dieta Wegetariańska
Rozmaitość! Białko soi, amarantusa i roślin strączkowych oraz orzechów ma zbliżoną
od wzorcowej zawartość poszczególnych aminokwasów - łącząc je dodatkowo z
produktami zbożowymi będziemy mogli bez problemu dostarczyć organizmowi
odpowiednie ilości wszystkich aminokwasów niezbędnych do utrzymania zdrowia o
dobrej formy.
Odpowiednie proporcje zyskamy bez kalkulatora jedząc po prostu w porcji i w ciągu
dnia różne białka rozmaitych roślin w odpowiednich ilościach, dodając do diety więcej
roślin zawierających wapń (jagody i orzechy, chleb z pełnego przemiału, pęczak,
kalafior, marchew, seler, pomarańcze, suszone figi) i witamin z grupy B (zawierają je
rośliny strączkowe, soja, warzywa czerwone i pomarańczowe, ekstrakt z drożdży).
Witamina B12
To jedyny autentyczny a nie wymyślony przez autorów porad kulinarnych problem wegan. Żadna z roślin nie jest w stanie
dostarczyć jej człowiekowi w wystarczającej ilości. Niektóre glony uznawane są za źródło B12 pewna ilość witaminy B12
zawiera też Tempeh. Jednak, ponieważ witamina B12 pełni w organizmie cały szereg ważnych funkcji (proces
wytwarzania czerwonych krwinek, ochrona serce i naczynia krwionośne przez ograniczanie ilość lipidów we krwi, reguluje
działanie układu nerwowego, poprawia nastrój i zdolności uczenia się, reguluje układ replikacji genów, współreguluje
procesy metaboliczne i uwalniania energii ) i potrzebne są stosunkowo duże jej ilości należy ją zażywać w formie
gotowych preparatów – czyli stosować suplementację. Natomiast wegetarianie uzupełniający dietę jajami, produktami
mlecznymi lub jednym i drugim nie wymagają żadnych innych, specjalnych zaleceń żywieniowych niż ludzie jedzący
mięso.
Nadmiar Białka
Nadmierne spożycie białka, które często występuje w krajach rozwiniętych, w tym również w naszym kraju, w niektórych
grupach zdrowych ludzi nie jest korzystne dla zdrowia i jest nieuzasadnione ekonomicznie. U dorosłych nadmierne
508535244.005.png
spożycie tego składnika stanowi dodatkowe obciążenie dla pracy nerek oraz wątroby. Nadmierne spożycie białka wiąże
się na ogół ze wzrostem konsumpcji mięsa, wędlin i serów, które zwykle zawierają wysoki odsetek tłuszczu. Dieta
wysokobiałkowa staje się wówczas dietą wysoko białkowo - tłuszczową, co może prowadzić do rozwoju otyłości i
miażdżycy oraz nadciśnienia tętniczego, zaburzenia metabolizmu i wzrostu czynników ryzyka miażdżycy.
Świadomy Konsument
Głowna różnica dietetyczna (z pominięciem postaw, filozofii i etyki) polega na jedzeniu lub nie jedzeniu mięsa i innych
pokarmów pochodzenia zwierzęcego ale w obrębie dietetyki różnica między osobą vege a mięsożercą polega też na tym
że weganie i wegetarianie odżywiają się z reguły w bardziej świadomy i racjonalny sposób. Dokonują selekcji tego co
jedzą, jedzeniu, jego składnikom, ilości, własnościom odżywczym i wreszcie sposobom jego wytwarzania poświęcają dużo
więcej uwagi. Dzięki temu są bardziej świadomymi konsumentami. Za równo jeśli chodzi o pokarmy jak i inne dobra
konsumpcyjne.
Autor: tempehservice
Przedruk ze strony:
http://www.tempehservice.com/?pl_bo-chodzi-o-bialko,49
Artykuł pobrano ze strony
eioba.pl
508535244.001.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin