Rillettes z łososia.doc

(149 KB) Pobierz
Rillettes z łososia

Rillettes z łososia

Składniki, 5 porcji:

300 g filetu świeżego łososia
1 cytryna (4 łyżki soku i 1 łyżeczka startej skórki)
130 g łososia wędzonego (ja użyłam wędzonego na zimno)
1, 5 łyżki posiekanego koperku
1,5 łyżki posiekanego szczypiorku
1 łyżka miękkiego masła
3 łyżki gęstej śmietany 18%
1 łyżeczka musztardy
sól i świeżo zmielony czarny pieprz

Dodatki: grzanki z bagietki, ogórki kiszone


Przygotowanie:

·         Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Filet świeżego łososia umyć i osuszyć, ułożyć skórką do dołu na kawałku folii aluminiowej, skropić 2 łyżkami soku z cytryny, posypać solą oraz pieprzem, zawinąć luźno boki folii tworząc paczuszkę. Ułożyć ją na blasze do pieczenia i wstawić do piekarnika. Piec przez 15 - 20 minut, aż mięso łososia będzie miękkie, upieczone i łatwo będzie dzieliło się na cząstki.

·         Łososia ostudzić i wybierając wszystkie ości odrywać po kawałeczku cząstki mięsa, następnie wkładać je do miski, skórkę z łososia wyrzucić. Większe kawałki pokroić na desce.

·         Łososia wędzonego drobniutko posiekać i przełożyć do miski z łososiem świeżym. Dodać 2 łyżki soku z cytryny, 1 łyżeczkę skórki z cytryny, posiekany koperek, szczypiorek, masło, śmietanę, musztardę. Delikatnie wymieszać i doprawić solą oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Schłodzić w lodówce (około 2 godziny), podawać z grzankami, ogórkiem kiszonym i kieliszkiem białego wina na przekąskę lub na szwedzki stół. Można przechowywać w lodówce do 3 dni.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin